Storbolagen som drar ner börsen
Rapporterande H&M, bankerna och delar av verkstadssektorn anförde nedgången.
Klockan 10.00 var OMXS30 1,3 procent lägre till noteringen 630,9. Omsättningen uppgick till 2,3 miljarder kronor. Innan dagens öppning hade OMXS30 stigit med 6 procent under de tre senaste handelsdagarna.
H&M backade 2,2 procent till 314:50 kronor efter att klädjätten redovisat sin rapport för det fjärde kvartalet. Resultat före skatt blev 5,5 procent bättre än förväntat enligt SME Direkts prognossammanställning och även omsättningen överträffade konsensus.
Utdelningen om 15:50 kronor var dock något lägre än snittestimatet på 15:94 kronor. H&M sade vidare att försäljning i jämförbara butiker minskade med 7 procent i december och där hade analytikerna i snitt endast räknat med en nedgång på 2,3 procent. Den totala försäljningen steg med 3 procent i december vilket också var sämre än väntat och i januari beräknas den öka med 8 procent.
– Minus 7 i jämförbara butiker är en väldigt skral siffra och januari kan också bli något minus. I februari är det sedan tuffa jämförelsetal så det ser ut att bli ett första kvartal som inte är det bästa på försäljningssidan, sade en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt i en kommentar.
Bankerna rekylerade ned efter onsdagens stora uppgång som kom efter ett allmänt positivt sentiment i finanssektorn på uppgifter om att det amerikanska finansdepartementet ska lyfta ur de “giftiga tillgångarna” ur bankernas balansräkningar. Swedbank A tappade 2,1 procent till 32:60 kronor, SEB A backade 4,2 procent till 38:60 kronor, Nordea var 4,0 procent lägre till 45:30 kronor och SHB A backade 2,5 procent till 96:75 kronor.
SKF B var 2,7 procent ned till 72:25 kronor och Autoliv backade 6,8 procent till 147:25 kronor inför att båda bolagen släpper sina rapporter runt lunchtid. Astrazeneca som också rapporterar vid lunch steg däremot med 1,2 procent till 333 kronor.
Tradedoubler föll 21 procent till 30:50 kronor efter att bolagets resultat hamnat klart lägre än väntat och bolaget samtidigt slopat utdelningen. Men det var inte det enda som oroade analytiker, bolaget har även tvingats ta ett företagslån med en ränta motsvarande Stibor plus 13 procentenheter.
– Det ser ju inte så bra ut det här. Resultat var sämre än väntat och det som annars sticker ut är att man inte har kunnat fullfölja sin amorteringsplan, vilket har gjort att man har dragit in utdelningen och tagit ett förlagslån till en fantastisk ränta, säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.
Lundin Mining steg 6,0 procent till 6:15 kronor efter att Ontario Superior Court of Justice gett ett slutgiltigt godkännande av en affär där Hudbay köper Lundin Mining. För att affären ska kunna slutföras krävs att Hudbays aktieägare godkänner den emission som är tänkt att genomföras i samband med affären.
Boliden tappade 3,3 procent till 17:70 kronor. Gruvsektorn gick överlag svagt i Europahandeln och tyngdes av att gruvjätten Xstrata föll med 14 procent i London efter att ha meddelat att bolaget planerar att genomföra en nyemission om 5,9 miljard pund.sa
SAS klarade sig något bättre än marknaden i övrigt genom att sjunka 0,2 procent till 44:30 kronor. Enligt Ekot ska det tidigare aviserade budet på Spanair nu vara presenterat och en grupp spanska investerare ska vara villiga att betala motsvarande 127 miljoner kronor.
Teliasonera backade 1,3 procent till 37 kronor tyngd av att Société Générale sänkt rekommendationen för aktien till sälj, från tidigare köp.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.