Stordalens tre tips för en blomstrande verksamhet

Petter Stordalen har byggt ett hotellimperium. Nu delar han med sig av sina bästa tips för hur man skapar en framgångsrik verksamnhet.

Den norska hotellmagnaten och investeraren Petter Stordalen har lyckats bygga en framgångsrik affärsmodell. Han äger hotellkedjan Nordic Choice som med sina 200 hotell i totalt sex länder är ett av regionens största.

I en intervju med det finska magasinet Talouselämä delar Stordalen med sig av sina tre bästa tips för hur man når framgång.

Företagskultur

Det viktigaste av allt enligt Stordalen är företagskultur:

“När vi startade hotellkedjan var vi en underdog. Vi hade inte de bästa hotellen. Därför introducerade vi ‘Jordgubbsfilosofin’, för att i livet, i möten, och speciellt inom hotell så finns det mycket att klaga på. Min filosofi är att göra det bästa av vad du har.” Det här lärde han sig när han som barn skulle sälja jordgubbar och till sin far klagade på kvalitén på bären. Hans far ska då ha sagt: Sälj bären du har, för att det är de ända bären du kan sälja.

Acceptera misslyckanden

“Det näst viktigaste är att du måste lära dig att acceptera nederlag. För du kan inte nå framgång utan att acceptera dina snedsteg. En stor del i Nordic Choices framgång bygger på många misslyckanden som har gett oss värdefulla lärdomar”, säger Stordalen.

Motivera personalen

“Som en tredje faktor vill jag tillägga att företaget måste ge sina anställda en anledning och ett syfte till varför de bör arbeta för detta företag. Utöver att de bara får sin en lön varje månad. Framtida generationer vet att även om resultatet är viktig, så är människor viktigare.”.

Stordalen rekommenderar också att anställa människor som ”är smartare än du”. Och att ödmjukhet då är en nyckel.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här