Storfavoriten som torskade mot Trump

Kan Joe Biden besegra Donald Trump? Bokpodden läser Hillary Clintons bok om varför hon förlorade kampen om Vita huset.
Från valrörelsen 2016. Foto: Lee Jin-man/TT

Om fem månader, tisdagen den 3 november, går USA till val. En tredjedel av senaten liksom hela representanthuset ska då väljas. Men det som fångar svenskarnas och världens intresse är så klart presidentvalet. Ska republikanen och sittande presidenten Donald Trump väljas för en andra mandatperiod, eller går Vita huset över till utmanaren, demokraten och tidigare vicepresidenten Joe Biden?

Denna vecka gästas Bokpodden av entreprenören Jessica Löfström som har valt att läsa den demokratiska tidigare presidentkandidaten Hillary Clintons bok ”What Happened” som publicerades år 2017, alltså året efter att Donald Trump till mångas förvåning vann valet och blev USA:s 45:e president.

Programledaren Erika Eliasson med veckans gäst Jessica Löfström. Foto: Erika Eliasson.

“Jag blir upprörd när jag läser boken och tycker den är väldigt bra. Den säger något om vår samtid som vi tycker är så jämlik”, säger Jessica Löfström som är gäst Bokpodden för andra gången.

Titeln är skriven utan frågetecken, det är alltså en Clinton som talar om vad som hände, inte frågar sig ”Vad hände?”. Clinton har nämligen klart för sig vad som fick hennes kampanj att misslyckas trots att hon var solklar favorit i valrörelsens inledning.

Clinton är inte speciellt självkritisk, utan pekar ut Vladimir Putin och hans ryska trollfabriker, en aningslös journalistkår, republikanskt valtrixande och, inte minst, en extremt ofördelaktigt tajmad misstanke från FBI om hennes hantering av säkerheten kring e-brev under tiden som utrikesminister. USA:s federala polismyndighet valde att publicera nya detaljer kring misstankarna bara några dagar före valdagen, vilket troligen fick viss betydelse för utgången.

Fakta

Bokpodden avsnitt: 31

Publiceras: Den 5 juni 06.00

Veckans gäst: Jessica Löfström, entreprenör

Veckans bok: ”What Happened” av Hillary Rodham Clinton

Sidor: 512

Programledare: Erika Elisasson, vvd på Lendify och Erik Wahlin, journalist

Om podden: Bakom Bokpodden står Affärsvärlden och Lendify. Varannan fredag morgon publiceras ett nytt avsnitt, och finns att lyssna på Affarsvarlden.se och alla större plattformar.

Hillary Clinton mötte som kvinna ett misogynt och konservativt motstånd, samtidigt kunde hon inte fullt ut utnyttja fördelen av att vara USA:s första kvinnliga presidentkandidat från ett av de två stora partierna. Att hon är gift med den tidigare presidenten Bill Clinton, ett presidentskap som skuggades av Lewinsky-affären, gjorde att Hillary Cklinton inte kunde effektivt attackera Trump för hans kvinnosyn.

“När hon försökte kunde Trump bara vifta med handen och säga, ”du är ju gift med en sådan man”. Men den analysen hon inte riktigt upp i boken”, säger Jessica Löfström.

Hillary Clinton spelar också ned nackdelen i valkårens ovilja att låta klanerna Clinton och Bush turas om att sitta i Ovala rummet.

Var Clintons misslyckande en engångshändelse, eller är även Joe Bidens chanser mot Donald Trump överskattade? I podden ger panelen kandidaterna 50 procents chans var med ett extremt stort osäkerhetsintervall.

Lyssna på bokpodden här nedan.

    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här