Stormvarning för börsen
Under förra veckan steg OMX Affärsvärldens generalindex med 0,6 procent. Men lugnet kan vara bedrägligt. Sitt inte still i båten! Inte under höststormarna i september i alla fall. Den uppmaningen skickar vi gärna med den som placerar i aktier på Stockholmsbörsen denna vecka. Varför en varning? Jo, alldeles oavsett det faktum att börserna både i Stockholm och New York brukar ha sina sämsta månadsresultat i september finns det en hel del fundamentala orsaker som talar för att kurserna kan stå på öronen den närmaste tiden.
För det första. Nu börjar säsongen för vinstvarningar. Under de första veckorna i sista månaden i varje kvartal finns tillräckligt med information samlad i storbolagens affärssystem för att ekonomidirektörerna ska vara beredda att slå larm om resultatet inte når upp till de egna eller analytikernas förväntningar. Stora Enso har redan vinstvarnat och nu kan det komma signaler om större problem än väntat, inte minst i verkstadssektorn. Bolag som Sandvik har varnat tidigare i år och kan behöva göra det igen.
För det andra. Förväntningarna på bolagens tredjekvartalsrapporter som börjar levereras om en dryg månad är uppblåsta och minsta problem gör att aktierna kan falla stort. Visserligen gör de flesta av storbolagen fortfarande vinster trots vikande försäljning men dessa är ju främst en följd av kraftiga kostnadsnedskärningar.
För att få fart på vinsttillväxten igen krävs nu ökad försäljning – och för de svenska storbolagen betyder det att exporten måste öka.
Det kan visa sig svårare än aktiemarknaden tror. Det visas inte minst av att storbankernas konjunkturprognoser är fortsatt pessimistiska om den ekonomiska tillväxten både i Sverige och utomlands. Historiskt låga tal – med en tillväxt kring 1 eller 2 procent – präglar utvecklingen den kommande tvåårsperioden.
De negativa effekterna av arbetslösheten har inte börjat märkas ännu. En allt starkare krona gör samtidigt att bolagens vinsthemtagningar från utlandsaffärerna blir mindre värda. Värt att notera är att flera konjunkturprognoser, som Handelsbankens, tror att svensk ekonomi kan utvecklas starkare än i många andra länder, något som kan gynna företag med stor exponering på hemmaplan. Samtidigt skulle bolag med stor export missgynnas.
För det tredje har en av konjunkturindikatorerna som visat sig riktigt träffsäker på senare tid, nämligen indexet för priser på sjöfrakt av torra varor, som kol, malm, och spannmål, kallat Baltic Dry, de senaste månaderna pekat stadigt nedåt – en iakttagelse som Affärsvärlden har fått från Öhman Fondkommission. Baltic Dry index har fallit cirka 40 procent under sommaren efter en stark återhämtning från december i fjol till i maj i år.
Det här indexet har emellanåt visat sig träffsäkert när det gäller att förebåda ändringar i konjunkturen eller börs. Indexet, som för all del alltid svänger kraftigt, kan vara lönsamt att följa. För om överutbudet på fartygsfrakt försvinner under hösten så bör index stiga igen. Annars ser det ut som att det kan bli problematiskt i höst – skriver Öhmans Fondkommission.
Och så det fjärde, en sifferserie som är för talande för att smygas undan. Historiska siffror från börsmånaden september talar för en nedgång. Utvecklingen är likartad i både Sverige och USA.
Genomsnittet för de senaste 58 åren är minus 0,7 procent, vilket gör september till den sämsta av alla börsmånader. En eventuell kursnedgång under september ska inte tolkas som att börsens långsiktiga uppgångsfas är över. Faller börsen under den närmaste tiden kan det ses som ett utmärkt köptillfälle.
denna vecka lär nyhetsflödet domineras av Riksbankens besked om en ränteändring eller ej, som kommer på torsdag förmiddag.
“Alla” bedömare tror på oförändrad ränta. Viktigaste siffran från USA kommer på fredag och gäller arbetslösheten.
Enligt förhandstipsen antas nära 225 000 jobb ha försvunnit i landet under augusti. Från Nokia kommer nyheter när bolaget håller kapitalmarknadsdag i Stuttgart i två dagar. Kapitalmarknadsdagar hålls också i Sandvik och Telia Sonera.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.