Större uppgång väntas på börsen

Stockholmsbörsen väntas på tisdagen få en positiv inledning när börsen slår upp dörrarna efter påskhelgen.

Bland enskilda nyheter har specialistläkemedelsbolaget Sobi kommit med en omvänd vinstvarning och Astra Zeneca presenterat positiva data kring lungcancerläkemedlet Tagrisso.

USA-börserna steg under den sena handeln på skärtorsdagen men backade tillbaka igen under måndagen. Fed-chefen Jerome Powell meddelade på torsdagen att den ekonomiska återhämtningen efter den nuvarande nedstängningen kommer att bli kraftfull.

Sedan skärtorsdagens stängning på Stockholmsbörsen har S&P 500 index klättrat upp med 0,4 procent. Under skärtorsdagens handel steg index med 1,5 procent för att under annandag påsk backa med 1 procent.

Som helhet bjöd måndagens USA-handel på en blandad utveckling. Dow storbolagsindex tappade medan teknikorienterade Nasdaqs kompositindex stängde på plus.

De asiatiska börserna steg på tisdagen med stöd av kinesiska exportdata som var bättre än väntat i mars.

Terminerna för de ledande Europabörserna var upp drygt 1 procent för Frankfurtbörsen och Parisbörsen medan terminen för Londonbörsen var upp mer blygsamt. Förhandeln hos IG i Stockholm indikerade på en uppgång om 1,4 procent.

Astra Zeneca kan komma att avancera på tisdagen efter en uppgång med 6 procent under USA-handeln på annandag påsk. Läkemedelsbolaget presenterade under långfredagen ett positivt utfall för Adaura-studien i fas 3 vid adjuvant behandling av patienter med icke-småcellig EGFR-muterad lungcancer. Resultaten hade tidigare planerats till 2022 och därmed tidigare än beräknat.

Specialistläkemedelsbolaget Sobi har sett en ökad efterfrågan i mars i spåren av covid-19-pandemin och intäkterna för det första kvartalet förväntas av bolaget uppgå till cirka 4.630 miljoner kronor. Ebita-resultatet väntas uppgå till omkring 2.170 miljoner.

IKEA-bolaget Interogo har under mars ökat sitt innehav i klädkedjan H&M med ytterligare en miljon aktier.

Scandi Standard uppger sig rapportera ett starkt resultat för det första kvartalet. Kycklingbolaget förväntar sig att rapportera ett justerat rörelseresultat på cirka 117 miljoner kronor, jämfört med 110 miljoner kronor under motsvarande kvartal i fjol.

Fastighetsbolaget Sagax sänker sitt utdelningsförslag rörande stamaktier av serie A och B från 1:30 kronor per aktie till 0:65 kronor per aktie.

Eltel har tecknat ett treårigt ramavtal i Finland till ett värde om cirka 38 miljoner euro.

Forskningsbolaget Bioinvent rapporterar i fas 1-delen av en fas 1/2a-studie med läkemedelskandidaten BI-1206 i kombination med rituximab på en fullständig respons hos en patient med blodcancerformen follikulärt lymfom.

Dagens Industri har på tisdagen utfärdat en köprekommendation för Nordea. Innan pandemin slog till var storbanken på väg ur en flera år lång svacka. Sannolikheten är god för att vd Frank Vang-Jensen lyckas vända utvecklingen för banken till år 2022, enligt tidningen.

Börsveckan rekommenderar i det senaste numret av tidningen köp av skidturismbolaget Skistar och bussoperatören Nobina. Kemiföretaget Clemendo får däremot en säljrekommendation.

Pareto Securites har, efter skärtorsdagens delårsrapport, höjt riktkursen för transplantationsbolaget Xvivo Perfusion till 110 kronor från tidigare 83 kronor med en upprepad rekommendation om behåll.

Den svenska rapportsäsongen låter ännu vänta på sig några dagar. Först under nästa vecka tilltar aktiviteten. Redan under måndagen kommer dock rapporter från amerikanskt håll. Det rör sig då i första hand om JP Morgan, Johnson & Johnson samt Wells Fargo.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.