Stort opinionsstöd för höjda amorteringskrav

Sex av tio bolånetagare stödjer förslaget om skärpta amorteringskrav, medan endast två av tio är direkt motståndare, enligt en undersökning som den statliga bolåneaktören SBAB har låtit utföra.

62 procent säger ja och 22 procent säger nej, medan 15 procent är osäkra.

”Ökade amorteringskrav välkomnas av en tydlig majoritet av landets bolåntagare, uppenbarligen anser de flesta att det behövs ytterligare åtgärder. Stödet är dock allra störst hos de som påverkas minst vilket innebär att den privatekonomiska situationen sannolikt påverkar åsikten i frågan. Man får inte heller glömma bort att åtgärderna allra mest påverkar de som är på väg in på bolånemarknaden”, säger Tor Borg som är chefsekonom för SBAB.

I undersökningen har 1.040 personer i åldern 20-80 år svarat.

Klockan 14 i eftermiddag kommer Finansinspektionen att presentera nya åtgärder för att minska riskerna med de svenska hushållens skulder, meddelade myndigheten nyligen.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.