Strejk närmar sig i världens största koppargruva – kan pressa upp priser

Fackföreningen beslutar om strejk i världens största koppargruva Escondida, Chile, efter en omröstning där 2 164 röstade för och elva röstade mot. Det rapporterar Reuters.
bhp
Foto: AP Photo/BHP Billiton/TT

Den internationella gruvjätten BHP har i ett försök att stoppa strejken begärt statlig medling, och om det inte resulterar i en överenskommelse så kan strejk vara aktuellt.

”Vi hoppas att den här tydliga omröstningen är den väckarklocka som BHP behöver för att inleda konstruktiva samtal, om företaget vill undvika en utdragen konflikt som kan bli den mest kostsamma i landets fackliga historia”, skriver fackföreningen i ett uttalande.

Den senaste strejken vid Escondidas kostade ägaren motsvarande 6,3 miljarder kronor.

Strejkbeslutet är viktigt eftersom att en strejk kan leda till höjda världsmarknadspriser på koppar, då kopparproduktionen i Chile står för 28 % av den globala produktionen, konstaterar TT.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.