Stureplan lockar nya riskjättar

Räkna med nya utköp av bolag på börsen framöver. Riskkapitalbranschens elefanter, de så kallade buy out-företagen, börjar vädra morgonluft i takt med att priserna har fallit. Och nu kommer även även utländska spelare in på marknaden.

Mitt i finanskrisens Stockholm slår två riskkapitalbolag upp dörrarna med bara ett par månaders mellanrum. Rekrytering är vad som gäller i den så kallade buy out-sektorn, den del av riskkapitalmarknaden där de största affärerna görs

För även om aktiviteten bland private equity-industrins bjässar föll rejält förra året så ökar intresset stadigt både från nordiska och utländska spelare. Brittiska Permira är ett av Europas största private equity-bolag. Firman drog i början av mars i gång sitt Stockholmskontor. I huset bredvid huserar branschveteranen Harald Mix som håller på att dra igång en helt ny firma.

Bra tillväxt i marknaden, strålande avkastning och en ekonomi och företagsstruktur som genererat goda möjligheter till affärer har både ökat de svenska buy out-företagens aptit på allt större fonder och lockat till sig de stora pan-europeiska firmorna.

– Norden är den fjärde största buy out-marknaden i Europa, har en bra historisk avkastning, bra företagsdemografi och ett stort antal noterade bolag som är av intressant storlek. Det finns en klar öppning i marknaden för oss. Dessutom passar Stockholm i den interna utvecklingen. Vi har historiskt varit starka i de flesta stora europeiska marknaderna, men söker nu vidare expansion, säger Kurt Björklund som basar för Permiras Stockholmskontor.

Mest uppmärksammat har 3i:s köp av Atle varit och sedan dess har 3i fortsatt att expandera i Norden. Bridgepoint har redan kontor i Stockholm och giganten Apax följer i hälarna.

– Vi planerar att öppna ett kontor i Stockholm under året men ännu finns inga definitiva planer, säger Clare Sillars på Apax huvudkontor i London.

En viss utländsk konkurrens om affärerna i Norden har alltid funnits men med fler firmor med lokal representation och nyanställningar så ökar konkurrensen. De tre stora nordiska firmorna Industri Kapital, EQT och Nordic Capital har hittills dominerat marknaden men förra året höll de en betydligt lägre profil i Norden än vanligt.

– Det är helt klart att konkurrensen ökar och det gäller nog framför allt de stora affärerna, säger Gustav Bard, chef för 3i i Sverige.

Enligt siffror som 3i sammanställt låg EQT på fjärde och Nordic Capital på tionde plats i Norden räknat på värde av buy out-affärer under 2002. Industri Kapital gjorde faktiskt inte ett enda köp i Norden under året. EQT stod dock för en av Europas största affärer under året, köpet av tyska essens och dofttillverkaren Haarman & Reimer för nästan 15 miljarder kronor.

De två största nordiska firmorna blir allt mer europeiska men framför allt skvallrar det om att fler slåss om samma affärer.

Trots att trängseln ökar går det fortfarande rätt bra att ragga pengar även om det tar betydligt längre tid än förut. Nordic Capital har precis avslutat arbetet med att få ihop sin femte fond som stannade på drygt 10 miljarder kronor. Det finska riskkapitalbolaget Capman stängde sin sjunde fond strax efter nyår medan det går trögare för Industri Kapital att få ihop sin nya fond där ambitionsnivån ligger på runt 23 miljarder kronor. Nykomlingen Permira håller som bäst på att förbereda sin tredje fond som är tänkt att bli större än de tidigare med 36 miljarder kronor.

Den långdragna börsnedgången kopplat med den relativt goda tillgången på kapital för buy out-affärer har ökat intresset för noterade bolag markant och de flesta aktörerna är övertygade att 2003 kan bjuda på flera utköp från börsen.

– Allt fler noterade bolag börjar se riktigt billiga ut, säger Anne Holm Rannaleet, partner på Industri Kapital.

Förutom attraktiva prisnivåer måste det också finnas huvudägare som vill ta sig ur ägandet eller inser att bolaget mår bättre utanför börsen.

– Allt fler huvudägare ser finansiella köpare som realistiskt alternativ och private equity-bolagen har blivit mer intresserade av bolag på börsen, säger Kurt Björklund.
Permira har listat runt 250 noterade bolag i Norden som har en storlek som skulle kunna göra dem lämpliga för ett utköp. Av de senaste 11 affärerna som Permira gjort var fem också utköp från börsen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.