Succépremiär för Saudi Aramco

Den långa processen med att få aktierna i Saudi Aramco noterade har nu nått vägs ände: Handelspremiären skedde på Riyadbörsen Tadawul på onsdagsmorgonen efter tre år av turer i ärendet och renderade i kursrusning på 10 procent - maxgränsen för den dagliga rörelsen för enskilda aktier på den saudiska börsplatsen.

Aktierna i den statliga oljegiganten Saudi Aramco bytte ägare till kurser över 35:20 riyal, efter att aktiepriset till köparna i emissionen som gjordes innan noteringen varit 32 riyal, motsvarande 8:30 dollar. Det var också i toppen av det intervall som indikerats inför den besvärliga noteringen (30-32 saudiska riyal).

Saudiska staten har nu släppt 1,5 procent av bolaget, som blir världens största noterade företag, med ett värde av över 1.800 miljarder dollar på onsdagsmorgonen. Den totala likviden landar på 25,6 miljarder dollar – vilket medför att Tadawul-börsens värde ökar med blott 5 procent trots den stora uppmärksamheten och faktumet att det totala bolagsvärdet blir rekordstort. Tadawul-börsens samlade värde inför noteringen var 500 miljarder dollar.

Delägare med Saudiarabien – någon?FOKUS Den statliga oljejätten Saudi Aramco ska notera en liten del av bolaget. Men vem ska äga oljebolag tillsammans med den saudiska staten? 

Det finns flera fält i den problembild som bidragit till att sträcka ut processen kring Aramcos börsnotering. Värderingen har ifrågasatts vida, då det är första gången ett dylikt helstatligt ägt oljebolag går till börsen och det inte finns några modeller för hur en värdering ska genomföras.

Bland annat har det rests frågetecken kring hur stort inflytande nya investerare kommer att få givet att det totalitära diktaturstyret även fortsättningsvis kommer ha en närmast fullkomlig makt över bolaget tillfallande saudiska kungafamiljen. Det har dessutom funnits orosmoln kring värderingen utifrån en lång rad attentat som utförts mot bolagets infrastruktur under den senaste tiden.

Enligt rapporter har Saudi Aramco för avsikt att sekundärnotera aktier på Tokyobörsen vid ett senare tillfälle.

Kronprins Muhammed bin Salman har för avsikt att nyttja likviden från noteringen till ett omställningsprogram där landet ska diversifieras bort från sitt stränga oljeberoende.

Det initiala målet med noteringen var att nå ett börsvärde på över 2.000 miljarder, men internationella investerare visade mindre intresse än beräknat för att ta en andel av bolaget. Detta kompenserades dock något av ett jämförbart stort intresse bland nationella och regionala investerare hemmahörande i de andra gulfstaterna.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.