Surt börshumör bland spararna

Humöret hos privatspararna har dämpats och nu tror allt fler på ett börsfall, visar en Sifo-undersökning.

Den pågående handelskonflikten och de svaga konjunktursignalerna har lett till att andelen sparare som tror att börsen kommer att sjunka har ökat, visar en Sifo-undersökning som utförts på uppdrag av Avanza.

På frågan ”Vad tror du om Stockholmsbörsens utveckling de kommande 12 månaderna?” svarar 35 procent att de tror på en sjunkande börs, en ökning på 14 procentenheter jämfört med föregående kvartal. Samtidigt har andelen som tror på en stigande börs minskat, från 20 till 13 procent.

Spararna ratar aktiefonderDet totala nysparandet i fonder uppgick till närmare 10 miljoner kronor i september. Aktiefonder uppvisar åter nettouttag. 

– Årets tredje kvartal var händelserikt och spararna blev matade med ord och uttryck som inverterad räntekurva, konjunkturavmattning och handelsoro, vilka alla tynger börsen på nedsidan. Räntesänkande centralbanker och förhoppningar om ytterligare penningpolitiska stimulanser agerar däremot motvikt och Stockholmsbörsen stängde kvartalet med en uppgång på 1,5 procent. Att den skakiga börsen smittat av sig på spararnas humör är dock tydligt och allt fler sparare tror nu på en kommande börsnedgång, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza, i ett pressmeddelande.

Avanzas Sparindikator, som definieras som skillnaden mellan andelen som tror på stigande respektive sjunkande börs de kommande 12 månaderna, landar därmed på -22 jämfört med -1 kvartalet innan och närmar sig bottennivån från årsskiftet

– Det fortsätter att vara snabba humörsvängningar på börsen och utmaningen för spararna är att inte drabbas av nervositet. Har man ett brett sparande, en långsiktig sparhorisont och fortsätter att månadsspara, behöver man inte vara orolig. Att försöka tajma börsen är däremot en vansklig strategi, risken är påtaglig att man konstant är sen på bollen, säger Johanna Kull.

Vad tror du om börsens utveckling de kommande 12 månaderna?

Kv3 2019

Kv2 2019

Börsen kommer att stiga

13%

20%

Börsen kommer att sjunka

35%

21%

Oförändrad

16%

17%

Ingen uppfattning

36%

42%

Källa: Avanza

 

Avanzas Sparindikator

 

Kv2 2018

Kv3 2018

Kv4 2018

Kv1 2019

Kv2 2019

Kv3 2019

Kv4 2019

-5

-9

-24

-11

-1

-22

 
OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.