Svag tillväxt i Oljefonden

Norska oljefonden, som formellt heter Statens pensjonsfond utland, gav en positiv avkastning på 1,3 procent eller 94 miljarder norska kronor i andra kvartalet 2016. Det framgår av ett pressmeddelande.

Aktieportföljen gav en avkastning på 0,7 procent medan räntebärande placeringar gav en avkastning på 2,5 procent. Den samlade avkastningen var här 0,1 procentenhet sämre än jämförelseindex. Fastighetsinvesteringar gav en avkastning på minus 1,4 procent.

”Efter en period med relativt lugna marknader i början av kvartalet, ledde Brexit-omröstningen i Storbritannien till ett fall i Europa. Marknaderna återhämtade sig dock relativt snabbt igen, men med stora sektoriella skillnader. Det var bland annat svag avkastning för finansbolag”, säger Trond Grande, vice vd för Norges Bank Investment Management som förvaltar oljefonden.

Räntenivåerna på de utvecklade marknaderna sjönk under andra kvartalet, och särskilt efter folkomröstningen i Storbritannien.

”Obligationsinvesteringarna fick en reavinst till följd av fallande räntor. På lång sikt är det dock negativt för framtida avkastning på räntebärande placeringar”, säger Trond Grande.

Den norska regeringen plockade under andra kvartalet ut 24 miljarder kronor från fonden. Den norska kronan försvagades mot huvudvalutorna under kvartalet, vilket bidrog till att öka fondens värde med 28 miljarder kronor.

Oljefonden hade tillgångar på 7.177 miljarder norska kronor per den 30 juni. Dessa fördelas på 59,6 procent i aktier, 37,4 procent i räntepapper och 3,1 procent i fastigheter.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Valour