Svag utveckling på Europas börser

De ledande Europabörserna tappade mark på onsdagen i takt med att tillväxtoron ökat på grund av det sjunkande oljepriset, skriver Bloomberg.

Kinas centralbank, PBOC, beslutade på onsdagen att försvaga riktvärdet för yuanen till den svagaste nivån mot dollarn sedan den 5 februari.

”Kina fortsätter vara den största orosfaktorn för de globala finansiella marknaderna”, säger Barclays-ekonomen Shengzu Wang till Dow Jones Newswires.

Investerarna fruktar att en eventuell kraftig försvagning av den kinesiska valutan skulle ge kinesiska kapitalutflöden och även påverka Kinas handelspartners negativt.

Frankrikes konsumentförtroendeindex uppgick till 95 i februari, jämfört med oreviderade 97 under närmast föregående månad. Marknaden hade räknat med en nivå på 97, enligt Dow Jones Newswires.

Gruvor gick sämst av de 19 industrigrupperna inom Stoxx Europe 600 index. Glencore minskade 6,8 procent och BHP Billiton 7,2 procent.

HSBC varnar för att en eventuell Brexit skulle sätta förnyad press på banksektorn. Barclays sjönk 2,2 procent och HSBC 1,0 procent.

Oljesektorn pressades av att Iran betecknade produktionsfrysningsutspelet från Saudiarabien och Ryssland som löjeväckande. Total tappade 1,9 procent, BP 2,2 procent och Royal Dutch Shell 2,8 procent. Brentoljepriset sjönk till 33,54 dollar per fat.

Airbus Group rapporterar ett justerat rörelseresultat för det fjärde kvartalet 2016 om 1,33 miljarder euro. Analytikerna väntade sig 1,32 miljarder euro. Orderboken ökade med 17 procent under året. Utdelningen till aktieägarna höjs med 8 procent. Aktien kunde inte trots det svaga börsklimatet utan försämrades 1,7 procent.

Healthcare-bolaget Fresenius föreslår att utdelningen till aktieägarna höjs med 25 procent till följd av goda utsikter för de närmaste åren. Aktien stärktes 2,1 procent.

Peugeot har implementerat sitt omstruktureringsprogram i förtid och fordonskoncernen kommer att sätta upp nya tillväxtmål under 2016. Aktien gick fram 3,0 procent.

Det franska konglomeratet Bouygues rapporterade högre nettovinst än väntat för 2015 och räknar med att förbättra lönsamheten under 2016. Aktien var ned måttliga 0,1 procent.

Index handlas fortfarande cirka 7 procent över den tvåårslägstanivå som uppnåddes tidigare i februari. Upprekylen har fört upp det genomsnittliga p/e-talet inom Stoxx 600-bolagen till 14,5. Det är en uppgång från årets bottennivå 13,2 men ändå klart lägre än 16,7 som noterades när kurserna låg på topp i april 2015.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG