SvD: Aktien är urdyr

Scandic Hotels är den första börsnoteringen på länge där man undrar om säljarna EQT och Accent tänker krama ut sista öret och lämna så lite som möjligt till köparna, skriver SvD.

Den historiska lönsamheten ligger på 3-4 procents rörelsemarginal vilket skulle indikera cirka 500 miljoner kronor i normaliserat rörelseresultat att jämföra med att rörelsen säljs ut för minst 10,5 miljarder kronor.

Det är verkligen urdyrt för ett bolag som i princip inte har några tillgångar annat än ett bra varumärke och pigga medarbetare, skriver Peter Benson på SvD Näringsliv.

Det är också rätt stötande att EQT och Accent sätter Scandic på börsen med en skuldsättning på 4 miljarder vilket är långt över vad som är vettigt. Nytillkomna aktieägare kommer i flera år få betala för detta via lägre utdelningar eller hämmad tillväxt.

Om Scandic får upp lönsamheten till oanade höjder kan aktien räknas hem. Men varför chansa på det? Aktien kan säkert gå upp direkt efter noteringen men långsiktigt är Scandic inget som frestar, anser tidningen.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.