Svensk affärsman gripen i Schweiz
37-åringen flyttades på begäran av schweiziska myndigheter den 25 november i fjol till häktet i Genève. Enligt uppgifter från den svenska ambassaden i Paris greps han i Nice i södra Frankrike och häktades den 23 september.
– Enligt uppgift från hustrun greps han misstänkt för trolöshet mot huvudman, säger Håkan Hjort, ambassadråd vid Parisambassaden.
Affärsmannen är sedan i höstas föremål för en polisutredning i Schweiz och greps på uppdrag av schweiziska myndigheter. Mannen har fått besök en gång av det svenska konsulatet i Marseille men under sin tid i schweiziskt häkte har han inte fått besök av personal från UD:
– En del gripna svenskar vill ha hjälp från ambassaden, med försvarsadvokater eller präster, med den här mannen har inte velat ha besök av oss, säger ambassadrådet i Bern, Harry Landau.
Affärsvärlden har sökt den ansvarige domaren i Geneve, Stephané Esposito, men han har inte velat kommentera gripandet.
37-åringen släpptes någon vecka före jul mot borgen på 50 000 schweizerfranc, cirka 350 000 kronor. Borgenssumman brukar sättas så att den står i proportion till risken för att den misstänkte inte ska dyka upp vid en kommande rättegång och dessutom stå i proportion till det brott han är misstänkt för. Kraven från anmälarna för påstådda skador ligger på mellan 5 och 10 miljoner kronor.
Misstankarna mot mannen kvarstår trots frisläppandet och rör i praktiken bedrägeri efter en tre år gammal aktieaffär. Mannen spelade till för några år sedan en huvudroll och hade ett styrelseuppdrag i det amerikanska omtvistade teknikbolaget xG Technology. Bolaget noterades på den brittiska sidobörsen AIM (Alternative Investment Market) hösten 2006 och i samband med noteringen fick han tillgång till en större mängd aktier som bolaget senare hävdade var ogiltiga.
Affärsmannen sålde dock hälften av innehavet, 2 miljoner aktier, till privata investerare. Aktierna kunde dock aldrig levereras och en juridisk process inleddes i USA. I tvisten stod 37-åringen och aktieköparna mot xG Technology.
Den israeliska banken Hapoalim har senare anmält ärendet till polisen i Genève.
Affärsvärlden har genom den Genève-baserade försvarsadvokaten Marc Hassberger sökt kontakt med den svenska affärsmannen men han har inte ringt tillbaka.
– Vi har inga kommentar, säger Marc Hassberger i ett email till Affärsvärlden.
Samtidigt fortsätter rättgångsprocessen mot mannen i Schweiz. Nästa vecka ska vittnen höras.
Också mäklarfirman ACH, som gick i konkurs häromveckan, har polisanmält affärsmannen.Läs om konkursen här.Enligt vad grundaren Olof G Hedengren i oktober sade till Affärsvärlden hade han tidigare fått sparken från firman och polisanmälts eftersom han ansågs ha gjort sig skyldig till förskingring.
Fotnot: Sedan denna artikel publicerats har affärsmannen uttalat sig i en intervju med nättidningen Realtid där han svär sig fri från alla anklagelser.
nullnullnullnull
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.