Svensk Handel: Handels varsel om strejk är oansvarigt

Arbetsgivarorganisationen Svensk Handel anser att de Handelsanställdas fackförbunds varsel om strejk är orättfärdigt och ansvarslöst. Det framgår av ett pressmeddelande från organisationen.
Karin Johansson.
Svensk Handels Karin Johansson. Foto: Christine Olsson/TT
Handels gick under morgonen ut och varslade om strejk från och med den 13 november. Det uppgavs att Svensk Handel inte gått med på höjda löner och tryggare anställningsavtal för de anställda i privata butiker, lager och e-handel.

Svensk Handel svarar med att det är ansvarslöst av facket att hota med konflikt, i ett läge där tuffa coronarestriktioner slår mot butikshandeln och tiotusentals anställda är korttidspermitterade.

”Att ta till konfliktvapnet mitt i en allvarlig kris med osäker framtid är djupt oansvarigt. Dessutom är nivån på märket bekymmersamt hög, många handelsföretag kommer att ha extremt svårt att bära dessa kostnadsökningar i den kris som handeln befinner sig i”, uppger Karin Johansson, vd på Svensk Handel.

I förhandlingarna har Svensk Handel accepterat att genomföra en låglönesatsning, men organisationen kan inte acceptera ett avtal där den sammanvägda kostnadsnivå överstiger 5,4%.