Svensk kemilåda utan explosionsrisk

När Perstorp köptes ut från börsen 2001 gick planerna på en nordisk kemijätte i stöpet. Men företaget har utvecklats väl på egen hand, och via Sydsvenska Kemis förlagslån går det ändå att satsa pengar i bolaget.

Är det någon som kommer ihåg Perstorp? Efter att riskkapitalbolaget Industri Kapital under visst tumult köpte ut Perstorp från börsen 2001 har bolaget mest figurerat i diverse historieskrivningar.

Men indirekt har det gått att satsa pengar i bolaget ändå, via det förlagslån som moderbolaget Sydsvenska Kemi tog för att finansiera en del av köpet. Industri Kapitals ursprungliga plan var att slå ihop Perstorp med finska Dynea och Kemira som då kontrollerades av finska staten. I slutänden sprack dock den affären och Industri Kapital fick finna sig i att utveckla Perstorp som en egen enhet.

RÄNTEFABRIK: Förlagslånen ger bättre avkastning ju längre tid Industri Kapital väntar med en försäljning.

Perstorp slogs ihop med Neste Oxo som var finska Nestes specialkemiverksamhet. Sedan tog ett omfattande arbete vid med att strukturera om den nya koncernen. Några Perstorpsplattor syns inte till längre. Nu är kärnverksamheten olika typer av specialkemikalier och tillsatser som ofta ingår i färg, lacker, plaster och olika processer.

Till exempel levererar Perstorp kemikalier till den skyddande hinna som läggs på både mobiltelefoner och platta skärmar för att göra dem mer reptåliga.

– Vi har styrt mot och fokuserat på den här typen av specialkemi som växer snabbare än marknaden och ekonomin, säger Perstorps vd Lennart Holm.

Färger och lacker är andra slutprodukter där Perstorps produkter spelar en viktig roll. Utvecklingen bort från lösningsmedelsbaserade produkter mot vattenbaserade färger och pulverlacker spelar företaget i händerna. Att ersätta brom som flamskydd i elektronik är en annan intressant trend för Perstorp, som hela tiden försöker leverera kemikalier och tillsatser som ger slutprodukterna nya och bättre egenskaper.

Förra året omsatte Perstorp 6,53 miljarder kronor, vilket var en bra ökning från 5,74 miljarder året innan. Det i sin tur var en nedgång från 2002 års försäljning på 6,0 miljarder, men jämförelser mellan åren blir svåra på grund av att så många enheter både har köpts och sålts.

Bra start på året
År 2005 har också börjat bra, med en försäljning på 1,54 miljarder första kvartalet, en rörelsemarginal på 21 procent och en vinst före skatt på 193 miljoner kronor. Totalt har Perstorp sålt verksamheter med över två miljarder i omsättning. Den senaste var Vyncolit som gör kompositer. Den såldes till Sumitomo Bakelite den 29 april. I och med den försäljningen är i stort sett hela verksamheten inom materialområdet såld.

Sydsvenska Kemi, som i dag inte äger något annat än Perstorp, fick 856 miljoner kronor i kontant betalning och de pengarna har gått till att minska lånen hos Handelsbanken. Finansiellt är bolaget betydligt stabilare än tidigare. En mycket stor del av den bankfinansiering på 5,05 miljarder som togs när Perstorp köptes ut har amorterats och det speglades också i den omförhandling av bankkrediterna som gjordes i slutet på 2004.

Då förbättrades villkoren och amorteringstakten minskades. En stor del av dagens lånefinansiering utgörs dock av förlagslånet från 2001 som nominellt är på 3,6 miljarder kronor. I dagsläget belastar det dock balansräkningen med drygt 1,6 miljarder och räknas upp för räntekostnad varje kvartal.

Kassaflödet från rörelsen i bolaget är gott och låg 2004 på 755 miljoner kronor, i stort sett oförändrat från året innan. I år behövs dock pengar till investeringar i en omfattning som inte skett tidigare. Nya fabriker ska byggas i anslutning till existerande anläggningar i Stenungsund och Perstorp, vilket kommer gå lös på runt 600 miljoner kronor.

Att investeringarna hamnar i Sverige beror främst på att det redan finns anläggningar här, men även på att det lär dröja innan det blir lönsamt för Perstorp att flytta produktion till exmpelvis Kina. Eftersom en relativt liten del av kostnaderna är lönekostnader och företaget är mycket beroende av en väl utbyggd och pålitlig infrastruktur, så blir det i dagsläget faktiskt billigare att producera i Sverige även för kinesiska kunder än att lägga produktionen där.

Organisk tillväxt
Satsningen ska öka produktionen av en del kemikalier för att kunna möta en starkare efterfrågan. Det är förstås positivt för bolaget. Vd Lennart Holm ser också rätt positivt på möjligheterna att växa organiskt de närmaste åren.

– Att växa organiskt med mellan åtta och tio procent per år är definitivt en möjlighet, säger han.

Ovanpå den organiska tillväxten kommer sannolikt en del mindre förvärv även om huvuddelen av omstruktureringen är gjord.
Bruttomarginalen som i dag ligger strax över 20 procent tror Lennart Holm också är någorlunda stabil och visst utrymme för ytterligare förbättring kan finnas.

– De bästa i branschen har marginaler på mellan 20 och 25 procent, men mer än 25 procent är knappast möjligt, säger Lennart Holm.

Några riktigt stora hot mot marginalerna i form av ny teknologi som snabbt skulle kunna göra en del produkter onödiga finns egentligen inte. Råvarupriserna lurar dock i bakgrunden med det höga oljepriset som en riskfaktor. Mellan 30 och 50 procent av kostnaderna utgörs av råvaror och då främst olja. Hittills har Perstorp lyckats väl med att skicka den kostnadsökningen vidare, men givetvis har kunderna också en smärtgräns.

________________

AKTIEN:
Köpvärd riskspridning även för småsparare
Svenska Kemis förlagslån ligger en bit över femtusen kronor och är alltså fullt möjliga för vilken småsparare som helst att stoppa in i portföljen. Sedan lånet började handlas på börsens marknad för obligationer SOX har räntan legat i häradet 11 till 13 procent. Den bygger då på att lånet löper tiden ut, till 2011.

Men nu är Perstorp till salu, alternativt planerar ägaren Industri Kapital en omfinansiering av bolaget (se också artikel i början av tidningen). När så sker kommer förlagslånet att kallas in i linje med de villkor som gäller för lånet.

Om Industri Kapital kallar in lånet till 30 september så blir räntan runt 3,5 procent på årsbasis. Det är visserligen en bra och trygg placering under sommaren till bra ränta, men kryddan ligger i att det dröjer innan det blir en försäljning eller omfinansiering. Om lånet kallas in fjärde kvartalet blir räntan knappt sex procent, och om det dröjer till första kvartalet nästa år landar den runt åtta procent årligen.

Det beror på att när lånet löses sker det till en ränta på 12 procent. Det vill säga, så mycket betalas ut att det motsvarar 12 procents årlig ränta, om man köpte lånet när det emitterades 2001. Att räntan varit så pass hög har att göra med den tidigare höga skuldsättningen i bolaget, men i dagsläget är risken att Sydsvenska Kemi ska gå i kvav i stort sett obefintlig.

För en placerare som är tveksam till börsen den närmaste tiden kan en placering i förlagslånet vara ett intressant alternativ. Till att börja med ger det en hyfsad ränta över sommaren, sedan med möjlighet till 12 procents ränta på årsbasis för varje kvartal som ett återkallande av lånet kanske dröjer.
_________________

Vinsterna ökar måttligt

Perstorp, mkr 2004 2005(p) 2006(p)
Omsättning 6 532 6 520 7 170
Rörelseresultat 733 855 920
Resultat före skatt 425 551 605

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.