Svensk mäklarfirma i konkurs

Den svenska mäklarfirman i Schweiz, ACH Securities, har försatts i konkurs. Det säger grundaren och storägaren Olof G Hedengren till Affärsvärlden.

Den svenska mäklarfirmanACH Securitieshar försatts i konkurs och ska likvideras. Det konstaterar grundaren och storägaren Olof G Hedengren (H:et i ACH) i en intervju med Affärsvärlden.

– Det är redan konkurs och likvidation. Det blir officiellt i morgon, säger han och tillägger att en konkursförvaltare redan har utsetts.

Konkursförvaltare ärLionel Aeschlimann, vidSchellenberg Wittmer, en av Schweiz största advokatbyråer.

ACH ägdes och grundades av flera svenskar och det var i huvudsak svenskar som arbetade där sedan bolaget grundades 2002.

Enligt uppgifter till Affärsvärlden rycktes mattan undan från ACH när den schweiziska storbankenUBSdrabbades av ekonomiska problem. UBS drog då tillbaka ett storlån på omkring 100 miljoner kronor som ACH har använt för att låta egna kunder köpa aktier i det omdiskuterade mobilteknikföretagetxG Technology.

xG:s aktiekurs på Londonbörsens sidolistaAIM(Alternative Investment Market) har sedan dess sjunkit betänkligt från som högst över 17 dollar för två år sedan till ungefär 1 dollar per aktie nu i februari.

ACH är, enligt aktieägarinformation på xG:s hemsida, storägare i det förlusttyngda teknikföretaget med cirka 10 procent av aktierna. Konkursen i ACH betyder också att xG hamnar i en mer utsatt position, om bolaget skulle behöva mer pengar. xG kan i vart fall inte dra in pengar från ACH i en nyemission.

Olof G Hedengren vill inte kommentera uppgifterna om kopplingen till xG-aktierna men konstaterar att UBS hastigt och utan förvarning ändrade lånevillkoren:

– De fick själva problem och ändrade våra villkor ganska dramatiskt. Då hamnade vi i likviditetskris, säger han.

Enligt Olof Hedengren ska kunderna i stor utsträckning klara sig skadelösa ur konkursen. De värdepapper som kunderna har i ACH:s förvar tillhör fortfarande kunderna och bankgarantin på insatta medel på cirka 100 000 schweizerfranc, 750 000 kronor, per person gäller också för ACH:s kunder. Skyddet har gällt sedan finansinspektionen (Finma) tog över kommandot i slutet av januari (läs om Finmas beslut här).

Hur stor var företagets balansomslutning?
– Balansomslutningen låg på 15-20 miljoner schweizerfranc (cirka 110-150 miljoner kronor). Då är kundernas tillgångar och värdepapper inräknade.

Den schweiziska finansinspektionen (Finma) tog över verksamheten i januari och frös tillgångarna. Ni skulle göra en nyemission?
– ACH försätts i konkurs och kommer att likvideras. Det var vår egen styrelse som rekommenderade denna åtgärd då vi inte i tid kunde attrahera tillräckligt med kapital för att driva firman vidare med de åtstramade bankfinansieringsmöjligheter som stod till buds, säger Olof G Hedengren.

Hur fungerar verksamheten i ACH? Ligger den nere? Vad har hänt med de anställda?
– Verksamheten har gått på sparlåga sedan betalningsinställelsen. I och med likvidationen upphör all normal verksamhet och nu vidtar en ren avvecklingsfas. Samtliga anställda är uppsagda. Några stannar kvar för att hjälpa till att administrera likvidationsprocessen.

Vad gör du när era medel är frysta. Håller du på att starta en ny verksamhet?
– Jag försöker så gott det går att bidra till att likvidationen skall gå så bra och snabbt som möjligt i våra kunders intresse. Jag har inga konkreta framtidsplaner.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.