Bostadspriserna steg 1,4% i augusti

De svenska bostadspriserna steg med 1,4% i augusti. Det visar SBAB Booli Housing Price Index (HPI) för augusti.
Bostadspriserna steg 1,4% i augusti - Fastighetsbyrån bostad lägenhet
Foto: Fastighetsbyrån

Villapriserna ökade med 1,9% och lägenhetspriserna med 0,5%. I norra Sverige steg priserna mer, 7,2%. Även Storgöteborg och Stormalmö noterade större ökningar, enligt SBAB.

Med beaktande av tillfälliga effekter, bland annat säsongspåverkan, indikerar den beräknade underliggande trenden en uppgång i priserna med 0,6%  för Sverige som helhet fördelat på 1% ökning för villor och stillastående priser på lägenheter, uppger bolånejätten.

”Att villapriserna utvecklas så mycket bättre än bostadsrättspriserna kan nog sättas upp på kontot stigande avgifter i många bostadsrättsföreningar och lägre elpriser. Med det sagt är ändå prisuppgången på villor oväntat stor. Det återstår att se hur utvecklingen blir under resten av hösten när ”yran” efter de stora visningshelgerna i augusti har lagt sig och bolåneräntorna fortsätter att klättra uppåt” skriver Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Sedan toppen förra året har priserna på bostäder fallit med 12%, varav lägenheter är ned knappt 9% och villapriserna backat med nära 14%.

”Den beräknade trendökningen är betydligt mer beskedlig än den faktiska ökningen eftersom säsongseffekten i augusti är mycket stor. Vi ligger därför – än så länge – kvar med vår bedömning om ett förväntat fortsatt prisfall på bostäder under hösten. Med en fortsatt stark utveckling kan vi dock behöva revidera ned prisfallet i prognosen”, skriver Robert Boije.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.