Svenska kronan
Svenska kronan rekordsvag: ”Vad är det som är fel med Sverige?”
Den svenska kronan blir allt svagare och handlas nu på rekordlåga nivåer mot euron. Under onsdagsmorgonen stod euron i 11,68 kronor. Det är i nivå med bottennoteringarna under finanskrisen.
Detta kan få allvarliga effekter på inflationen eftersom det fördyrar importen till Sverige, menar Robert Bergqvist, senior ekonom på SEB.
“När kronan är svag så tenderar det att förvärra inflationen. Och när den försvagas så blir allt som vi importerar dyrare, vilket skapar ytterligare en inflationsimpuls. Men det har också den indirekta effekten att exportindustrin får bättre utsikter, vilket också kan verka inflationsdrivande om vi får en lite starkare tillväxt i Sverige”, säger han till Affärsvärlden.
Ingen märkbar framgång för Riksbanken
Under våren har Riksbanken flera gånger kommunicerat att kronan finns på dess radar. I protokollet från det penningpolitiska mötet i februari 2023 lades fokus på “kronans trendmässiga försvagning och att den svaga kronan gör det svårare för Riksbanken att föra tillbaka inflationen mot målet.”
I ett protokoll två månader senare lyfte flera ledamöter “att en starkare krona i det här läget vore önskvärd.”
Detta var signaler som marknaden inledningsvis reagerade positivt på.
“Det var en väldigt anmärkningsvärd omsvängning från Riksbanken vad gäller valutan i februarimötet. Det gjorde till att börja med intryck på marknaden, men sen tycker jag att man har tagit ett steg tillbaka på olika sätt”, säger Stefan Mellin, valutastrateg på Danske Bank.
“Vad är det för fel med Sverige?”
Hur man kommer tillrätta med den svaga kronan är långt ifrån självklart. Staten har aktivt försökt sälja statspapper till marknaden för 3,5 miljarder kronor per månad för att öka omvärldens aptit på svenska statspapper. Robert Bergqvist tycker att Riksbanken under våren knutit för stora förhoppningar till den så kallade QT-politiken (kvantitativ åtstramning).
“Jag tror det är att hoppas på för mycket att den typen av åtgärder skulle få kronan att stärkas. Sen finns ju de som hävdar att om Riksbanken höjer räntan så kan vi locka till oss kapital för att det blir mer intressant att investera i Sverige”, säger han och fortsätter:
“Men vi ska ju inte glömma att vi har en amerikansk centralbank vars ränta ligger på 5,25% och många andra centralbanker ligger betydligt högre. Vi skulle behöva höja räntan en hel del för att locka till oss kronköpare. I andra vågskålen ligger då hushållen och hög räntekänslighet, vilket gör att en sådan strategi kan slå helt bakut.”
En svag krona är inte heller positiv för omvärldens syn på Sverige och investeringsviljan.
“Om vår valuta tappar i värde kan omvärlden börja ställa sig frågan – vad är det som är fel med Sverige? Det är ofta en varningsklocka. Då kanske man drar sig ur Sverige för att man ser att valutan tappar i värde. Eller så vill man inte ge sig in och investera”, säger Robert Bergqvist.
För att få kronförsvagningen att vända menar Robert Bergqvist att Riksbanken har tre möjligheter: utöka försäljningen av svenska statspapper till omvärlden, använda räntan för att locka kronköpare, eller intervenera i valutamarknaden. Det sistnämnda genom att köpa kronor och sälja utländsk valuta.
För ekonomin som helhet finns dock risker med räntehöjningar, och att öka försäljningen av svenska statspapper tror Robert Bergqvist bara ger en marginell effekt. Riksbanken har också själva kommunicerat att interventioner inte är aktuella just nu.
“Det Riksbanken kan göra är helt enkelt att kommunicera att man har fokus på kronan och hur det kan påverka inflationen. Men sen är min bedömning att det finns saker som händer i kronan nu som vi bedömer kan vara tillfälliga, och att kronan på sikt också kan börja stärkas.”
Kronan borde ligga på 9,30 mot euron
Stefan Mellin tror också att valutan kan stärkas på kort sikt då de sista 30 örenas försvagning var oväntad. Han förväntar sig en rekyl tillbaka i närtid, men är öppen för att det kan komma en ytterligare försvagning av kronan under året.
“Om någonting händer – bilden av den globala ekonomin försämras eller oro för recession – kan kronförsvagningen ta förnyad fart och vi kan hastigt och lustigt ligga på tolv kronor också”, säger Stefan Mellin.
Den senaste tidens svagare krona tycker han att Riksbanken är ansvariga för.
“Mycket av det senaste kan man skylla på Riksbanken och dess väldigt extrema penningpolitik under lång tid. Det blir svårt att reversera nu när man ska bekämpa för hög inflation”, säger han.
Stefan Mellin, valutastrateg på Danske Bank.
Det Riksbanken gjort för att hantera valutans försvagning har inte givit den effekt man hoppats på, varken vad gäller dess sälj av obligationer eller kommunikation till marknaden om valutan och räntehöjningarna.
“Riksbanken har fortsatt att höja räntan men man håller ändå inte jämna steg med vad ECB gör. Så räntespelet blir ändå till eurons fördel mot kronan”, säger Stefan Mellin och fortsätter:
“Det är ett genuint svårt läge för dem. Men att kronan är svag är inte något som förvånar. Vi har själva haft en prognos om att kronan ska försvagas under året. Att vi nu ligger på de här nivåerna har kanske gått lite väl fort.”
Robert Bergqvist anser att kronan är kraftigt undervärderad och tror att den kommer att stärkas. Han medger också att det är något han sagt om och om igen i ungefär 35 år. Samtidigt har trenden varit en stadig kronförsvagning det senaste decenniet.
“Jag började säga det ungefär tio år på Riksbanken och sedan har jag sagt det i 25 år på SEB. Men om du skulle fråga mig vad är rätt värde på kronan, hur det går med vår export och vilka tillgångar och skulder vi har, så vore rätt värde på kronan idag ungefär 9,30 mot euron. Det här visar att kronan är undervärderad med kanske 20–25%”, säger han.
Juni brukar ge medvind för kronan
På vilket sätt kan den komma att stärkas?
“De finns säsongseffekter och vi vet till exempel att våren brukar vara en bekymmersam period för svenska kronan för att många stora aktieutdelningar går ut. I juni brukar det bli lite medvind för kronan, även om det inte är en stark medvind, men det kan underlätta lite.”
“Den andra faktor jag också hoppas på är att vi ska få se en lite svagare dollar framöver. Vi tror att amerikanska centralbanken börjar nå toppen på sin höjningscykel och att de kan börja sänka räntan. Det tredje handlar om riskmiljön vi befinner oss i. Där ser det fortfarande ganska dystert ut.”
Han tror även att om fastighetsmarknaden stabiliserar sig ytterligare så kan utländska aktörers vilja att få ut en riskpremie på Sverige försvinna.
Enligt en valutaprognos som SEB publicerade under onsdagen räknar banken med att kronan successivt stärks gentemot euron och dollarn från Q4 2023 och fram till Q2 2024.
Riktning | Q3 2023 | Q4 2023 | Q1 2024 | Q2 2024 |
EUR/SEK | 11,7 | 11,25 | 10,9 | 10,7 |
USD/SEK | 10,93 | 10,14 | 9,65 | 9,3 |
Källa: SEB
STARK EXPORT FORTSATT ATT VÄNTA
På tisdagen kom siffror om att Sveriges BNP ökade mer än väntat på årsbasis och under första kvartalet 2023. På årsbasis steg bruttonationalprodukten 0,8%, att jämföra med Bloombergs analytikerkonsensus som räknade med en ökning på 0,1%. Exporten ökade med 1,2% och importen med med 0,7%, vilket gav ett exportnetto som bidrog med 0,3% till BNP-tillväxten.
Robert Bergqvist tror inte att kronförsvagningen ensamt förklarar den ökande svenska exporten.
”Inledningen på 2023 har varit lite starkare än väntat i många länder. Så att den globala konjunkturen har överraskat på uppsidan under första kvartalet 2023. När den globala konjunkturen går bättre än väntat ska vi också förvänta oss att den svenska exporten går bra”, säger han.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.