Svenska kronan stärks

Europaräntorna handlas på lite högre nivåer på onsdagen, med tyska räntor 1-3 punkter upp. Europabörserna stiger och dollarn har stärkts något mot euro och yen.

Onsdagens agenda är tunn men marknadsaktörer riktar visst intresse mot hur det går för Tyskland att för första gången sälja 30-åriga obligationer med en kupongränta på 0 procent. Emissionen omfattar 2 miljarder euro.

Vid juliemissionen låg räntan i emissionen på 0,3 procent. Nu handlas 30-åringen till -0,12 procent.

”Den nya emissionen från Tyskland kommer att positioneras som ett test på investerarnas efterfrågan på räntor vid dessa låga nivåer. Detta kan vara en sådan auktion som blir mjuk men svagheten relativt kortlivad. Vi tror att en del kommer att vilja köpa obligationen men först efter att utbudet gjort sektorn lite billigare”, sade Peter McCallum på Mizuho till Reuters.

Emissionen kan också ha bäring på diskussionerna om mer finanspolitisk stimulans vid en nedgång, och i vilken utsträckning regeringen kan tänka sig att ta in mer pengar den vägen kommande månader.

Richard Jones, kolumnist på Bloomberg News, tror att efterfrågan på långa tyska värdepapper kommer att hållas uppe.

ECB väntas återstarta QE-maskineriet kommande månader vilket tillsammans med återinvesteringar håller köptrycket uppe. Många tyska institutioner tvingas också hålla obligationer och även SNB har varit en betydande köpare av tyska obligationer för att motverka en förstärkning i francen.

”Tyska räntor ligger där de ligger av en anledning – eftersom det finns villiga köpare. Och med centralbanker som troligen laddar om sin bazooka för obligationsköp så är det alltför tidigt att säga att botten är nådd för räntorna”, skriver han.

Italienska räntor sjunker 1-2 punkter på onsdagen, efter att ha sjunkit brant på tisdagseftermiddagen i samband med att premiärminister Giuseppe Conte meddelat att regeringen avgår.

Marknaden ser chanser för att ett nyval kan undvikas och en koalition mellan Femstjärnerörelsen och demokraterna, PD, i stället skapas. Men givet motsättningarna dem emellan och att det tog lång tid att få nuvarande koalition på plats är det fortsatt ett stort osäkerhetsmoment.

Blir det nyval och Lega med Matteo Salvini i spetsen skulle stärka sin ställning riskerar det att störa förhandlingarna med EU om nästa års budget. Olika uppfattning om reformutrymme var det som tidigare var på väg att leda till böter för Italien, ett hot som drogs bort i somras men som kan återuppstå.

President Sergio Mattarella kommer att träffa partiföreträdare på onsdagen och torsdagen, och väntas avsluta med ett möte med Femstjärnerörelsen kl 17 på torsdagen. Demokraterna, PD, väntas hålla ett internt möte på onsdagen.

USA-räntorna stiger i Europahandeln, med den tioåriga statsobligationen 4 punkter upp på 1,59 procent.

President Donald Trump upprepade sin kritik av Federal Reserve vid en pressträff på tisdagskvällen, men han luftade samtidigt tankar på skattesänkningar.

Onsdagens USA-agenda bjuder på statistik över försäljningstakten för befintliga bostäder i juli, klockan 16.00. Senare, klockan 20.00, ska också protokollet från FOMC-mötet den 30-31 juli publiceras.

Jesper Lawler på London Capital Group noterar att investerare kommer att leta för erkännanden om att nedåtriskerna har ökat.

”Men det är viktigt att komma ihåg att FOMC-mötet var innan den senaste eskaleringen i handelsdispyten mellan USA och Kina och innan obligationsmarknaden började ge starka recessionssignaler. Med detta i åtanke kan protokollet vara lite mer hökaktigt relativt marknadens nuvarande prissättning”, skriver han i ett marknadsbrev.

Därmed kan dollarn röra sig lite högre och aktier något lägre i spåren av protokollet.

En räntesänkning vid nästa policymöte den 18 september är till fullo inprisad, med en liten sannolikhet för 50 punkter. På ett års sikt är i stort fyra sänkningar inprisade, vilket nog är mer än den ”justering mitt i cykeln” som Fed-chefen Jerome Powell talat om. Han talar vid Jackson Hole-konferensen på fredagen.

Pundet har tappat 0,3 procent mot dollarn på onsdagen, samtidigt som Boris Johnson anländer till Berlin för samtal med Angela Merkel.

Den svenska kronan återhämtar sig och har stärkts 4-5 öre mot dollarn och euron på onsdagen.

Handelsbanken ser i en prognos en fortsatt avmattning i ekonomin och reviderar ned nästa års BNP-prognos till +1,0 procent. Arbetslösheten väntas stiga och inflationen blir dämpad, vilket gör att Riksbanken ligger still fram till och med 2021.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.