Svenska nybilsregistreringarna minskade 18% i december

Personbilsmarknaden sjönk tydligt i december visar färska siffror från Mobility Sweden.
Bilar
Foto:TT

Antalet nyregistrerade personbilar i Sverige var 29 274 under månaden, en minskning med 17,5 procent jämfört med året innan. Sett för helåret 2023 steg registreringarna med 0,5 procent jämfört med året innan.

I december var 63 procent av nyregistreringarna laddbara personbilar. För helåret landade siffran på 59,8 procent.

Tunga lastbilar minskade med 21 procent under december men ökade med ungefär lika mycket sett under helåret.

Framöver väntas en kraftig minskning för nyregistrerade personbilar under 2024 och att elektrifieringstakten backar.

– Vi har de senaste åren sett en positiv utveckling när det gäller elektrifieringen av den svenska personbilsmarknaden. Därför är det mycket oroande att takten i elektrifieringen bromsat in under 2023 och nu väntas minska för första gången, vilket är ett trendbrott. Nu krävs åtgärder från regeringen för att få fart på försäljningen av elbilar på privatmarknaden, säger Mattias Bergman vd på Mobility Sweden.

Prognosen för 2024 från Mobility Sweden är att 240 000 personbilar nyregistreras. Det skulle innebär en minskning med omkring 17 procent jämfört med 2023 och skulle även vara den lägsta nivån sedan finanskrisen 2008-2009. De senaste tio åren har i snitt 326 000 nya bilar registrerats per år.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.