Svenska Weaveringkunder förlorar 80 procent
Förlusten i den svenska fondenWeavering Räntehedge, en fond som enligt uppgift skulle ses som en spegel av den brittiska kraschade storfondenWeavering Macro Fixed Income Fund,har nu för första gången kvantifierats och offentliggjorts.
Enligt depåbankenSEB, som i egenskap av förvaringsinstitut har tagit över ansvaret för fonden sedan det svenska moderbolagetWeavering Fonder ABkollapsat, var fondens värde per 31 mars, drygt två veckor efter att det brittiska koncernmoderbolaget stängde butiken, 50,6 miljoner kronor. Siffran kan jämföras med värdet av den angivna förvaltade förmögenheten en månad tidigare som uppgick till 233 miljoner kronor.
Förlusten under perioden uppgår därmed till 78 procent. Det är värre än vad som tidigare har aviserats. Tidigare har det hetat att “högst en tredjedel” av kapitalet skulle finnas kvar.
“Såvitt Fondbolaget kan bedöma är värdet av tillgångarna i Weavering Räntehedge idag högst en tredjedel av fondens ursprungliga värde”, hette det till exempel i ett kundbrev från det svenska fondbolaget i slutet av mars,
I ett brev till svenska Weavering Capitals fondkunder, som publicerades 23 april på SEB:s hemsida under ”Nyheter Weaverings fonder”, försöker SEB förklara för de svenska kunderna vad som har hänt och vad som kan vara att vänta. Bland annat framgår det att SEB tar hjälp av externa revisorer för att ta reda på vad som har hänt och vilka värden som gått förlorade. Förlusterna kan bli ännu större än vad som nu har aviserats.
SEB skriver:
”Fondbolaget Weavering Fonder AB har på sin hemsida uppgivit att det misstänker att specifik transaktion genomförts varigenom fondens värde skulle ha ”blåsts upp” vid månadsskiftet februari/mars i syfte att ge andelsägarna intrycket att värdet av deras investeringar alltjämt var intakt.”
Orsaken skulle vara att förvaltningen gick dåligt redan i februari och behövde bättras på. ”Blåsningen” har polisanmälts och utreds avEkobrottsmyndigheten. Brottsmisstanken är svindleri.Läs om polisens utredning här.
Av brevet till fondandelsägarna framgår också att SEB nu har sålt av innehav ”och sökt en förvaltning som innebär lägsta möjliga risk för andelsägarna, och som ligger inom ramen för fondbestämmelserna”. Normalt borde det betyda att tillgångarna står på banken eller i statspapper.
SEB säger sig också själva granska fondens skötsel och skriver att banken ”utreder för närvarande förhållandena i fonden och har anlitat extern revisionsbyrå för att säkerställa en granskning av fondens värdering.”
Frågan om vad som nu ska hända med den svenska fonden berörs också. Bland annat framgår att SEB, och finansinspektionen, fortfarande inte räknat bort möjligheten att någon annat fondbolag ska visa sig villigt att överta fonden. Blir det ingen sådan uppgörelse kommer tillgångarna att skiftas ut till ägarna.
Enligt Mattias Odlander vidFinansinspektionenpågår fortfarande arbetet med att finna nya ägare till fonden.
Den svenska fonden har sagts vara en spegel av den brittiska motsvarigheten, Weavering Macro Fixed Income Fund som kollapsade i mars. Om motsvarande förlustsiffror gäller också för den brittiska motsvarigheten betyder det att andelsägarna där har förlorat i storleksordningen 4-5 miljarder kronor, vilket rimmar väl med uttalanden från brittiska revisorer och utredare som tidigare har visat att grundaren till den brittiska fonden, svenskenMagnus Peterson,i praktiken gjorde affärer med sig själv och att tillgångar i den brittiska fonden, särskilt vissa så kallade swap-kontrakt, helt har saknat värde.
Enligt en utredning av revisionsjättenPriceWaterhouseCoopersbrittiska kontor saknas över 5 miljarder kronor i Weaveringgruppen storsäljande räntefond Weavering Macro Fixed Income Fund. Bland de investerare som har aviserat att de har förlorat pengar återfinns det svenska fondbolaget Wassums kunder samtVolvospensionskassa,Stena AB, Concordia Maritime, Pressens Pensionskassa, Hudiksvalls kommun, finländskaSampo, schweiziskaUBSoch Guernsey-baseradeCorazon.
Rederiet Stena, som på Valborgsmässoaftonen presenterade sin årsredovisning, tror för sin del att pengarna som investerats i fonden är förlorade i sin helhet. Så här skriver Stena i den färska årsredovisningen:
“Baserat på den information Stena tagit del av från (den brittiska, afv.se anm.) likvidatorn bedöms, i nuläget, dock chansen att återfå merparten av placeringen som avlägsen. Därför skrivs hela investeringen ner. Nedskrivningen av vår andel av fonden, 85 miljoner kronor per den 31 december 2008, kommer att göras i första kvartalet 2009.”
nullnullnullnull
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.