Svenskarna mer pessimistiska om börsutvecklingen

Svenskarna har blivit mycket mer pessimistiska när gäller börsutvecklingen sedan början av året. Förväntningarna är nu på den lägsta nivån sedan årsskiftet 2012/2013.

Det visar SKOP:s senaste undersökning av hushållens börsförväntningar under de kommande tre månaderna. Under perioden mellan 8-25 juni intervjuades 1.000 personer som var mellan 18 och 84 år.

SKOP:s index över aktieägarnas börsförväntningar är nu +7,5. Det är en minskning om 33,1 enheter från februari/mars (+40,6).

Indexet baseras på skillnaden mellan dem som tror på högre och dem som befarar lägre börskurser under de kommande tre månaderna. Ett värde över noll innebär att optimisterna är fler än pessimisterna. Normalt dominerar optimisterna klart över pessimisterna bland aktieägarna.

33,1 procent av aktieägarna räknar med att kurserna skall stiga under de kommande tre månaderna, en minskning om 22,7 procentenheter sedan februari/mars (55,8 procent). 25,6 procent befarar nu sjunkande börskurser (15,2) och 41,3 procent räknar med oförändrade kurser (29,0).

Förväntansindex för alla svenskar, även de som inte äger aktier, är +1,5, vilket är nedgång med 23,6 enheter sedan februari/mars (25,1).

22,4 procent tror på högre kurser (35,5), 20,9 befarar lägre kurser (10,4) och 56,7 procent tror på oförändrade kurser (54,1).

“När börsen toppade i början av året var den aktieägande allmänheten som mest optimistisk. Då låg förväntningarna i en uppåtriktad trend och nådde sin topp. Optimismen var på topp i månadsskiftet februari/mars. Nu är toppen passerad ochbörsförväntningarna är på den lägsta nivån sedan årsskiftet 2012/2013. På tre månader har Stockholmsbörsen minskat med cirka 10 procentenheter och dragit förväntningarna med sig nedåt”, kommenterar Örjan Hultåker.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.