Svenskarnas skulder till inkasso har ökat kraftigt – kommer att fortsätta växa

Skuldberget hos svenska inkassobolag har under de senaste åren vuxit sig stort och hamnar i år på en rekordhög siffra. En bov i dramat är den ökande e-handeln, menar ordförande för Svensk Inkasso.
inkasso
Foto: Jessica Gow / TT

Svenskarnas skulder till inkassobolagen landade i år på en rekordsiffra: 94 miljarder kronor. Detta framgår av Svensk Inkassos årsrapport, som SVT Nyheter har rapporterat om.

Den höga siffran innebär att skulden har mer än fördubblats sedan 2008, och bara det senaste året har den ökat med nio miljarder kronor.

Är oroande

Fredrik Engström är ordförande för Svensk Inkasso, tror att de ökande skulderna har att göra med att vi i allt större utsträckning handlar på nätet.

”Det är oroande att skuldsumman fortsätter att öka. En del människor har förstås dragit på sig för många krediter men vi vet också att de vanligaste orsakerna till att människor hamnar i skuldsättning är arbetslöshet, sjukdom eller skilsmässa”, säger Engström till SVT Nyheter.

Fler äldre drabbas

Förutom den branta ökningen finns det ytterligare en faktor som har stuckit ut de senaste åren – allt fler pensionärer drar på sig obetalda skulder. Fredrik Engström säger till SVT att pensionering kan försämra ekonomin för den enskilde, som på den vägen hamnar i skuldfällan.

Inkassobolagen är eniga i att trenden inte ser ut att brytas, utan att skuldproblemen kommer att fortsätta accelerera. Detta enligt en undersökning som Svensk Inkasso genomfört bland sina medlemsföretag.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.