Finansinspektionen: Många hushåll känsliga för högre ränta

Högre inflation och stigande räntor leder till att bolånetagare får mindre marginaler i sin ekonomi., vilket minskar konsumtionsutrymmet, skriver Finansinspektionen.
Erik Thedéen, generaldirektör för Finansinspektionen.
Erik Thedéen, generaldirektör för Finansinspektionen. Foto: Emma-Sofia Olsson / SvD / TT

Fler nya bolånetagare än tidigare år hade 2021 både hög skuldkvot och hög belåningsgrad, skriver Finansinspektionen, FI, i rapporten Den svenska bolånemarknaden.

Nya bolånetagare tog 12% större lån 2021 jämfört med 2020 och den genomsnittliga bruttoskuldkvoten för nya bolånetagare steg från 307 till 327% i fjol – den högsta nivån sedan Finansinspektionens bolånekartläggning startade.

De stora skulderna innebär att låntagarnas privatekonomi blir mer ansträngd när räntorna nu stiger. Även om nya bolånetagare har marginaler för att klara en sämre ekonomisk situation är de mer känsliga för högre ränta än tidigare, då de har tagit större bolån i förhållande till sin inkomst. Det kan i sin tur kan leda till dämpad konsumtion.

”Skuldkvoten hos nya bostadsköpare fortsätter att stiga i ett läge där räntorna är på väg uppåt. Det är bekymmersamt eftersom hushåll med stora skulder är mer räntekänsliga och kan tvingas dra ner på konsumtionen. Att fler nu binder sina bolån är ett sätt att öka motståndskraften mot stigande räntor. Men vi anser att det behöver bli enklare och billigare för hushållen att säga upp sina bolån i förtid”, säger generaldirektör Erik Thedéen.

Andelen nya bolånetagare med riktigt höga skuldkvoter, på över 450%, är tillbaka på ungefär samma nivå som före amorteringskravet. FI noterar att andelen förmodligen hade varit betydligt högre utan det skärpta amorteringskravet. Samtidigt syns fler nya bolånetagare med stora lån både i förhållande till bostadens värde och till inkomsten.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.