Svensken shoppar för dåligt

De svenska hushållen tycks välja att spara pengarna hellre än att gå ut och shoppa. Maj månad blev en liten besvikelse för detaljhandeln visar färska siffror från SCB och HUI.

Den senaste tidens dämpade ekonomiska utveckling innehåller såväl en tydlig försvagning av konsumtionen och ett försämrat exportnetto som en fortsatt god investeringskonjunktur. Den dämpade ekonomiska utvecklingen under första kvartalet förklaras av en svag konsumtion.

Bruttonationalprodukten (BNP) ökade med 1,4 procent under första kvartalet, kalenderkorrigerad och jämförd med motsvarande kvartal föregående år. Det skriver SCB i kvartalsrapporten över den senaste utvecklingen i svensk ekonomi med ett statistiskt perspektiv.

“Utvecklingen för både hushållens och den offentliga sektorns konsumtionsutgifter mattades avsevärt. Nettot av exporten av varor och tjänster gick ned jämfört med motsvarande kvartal ett år tidigare. En ljuspunkt var investeringarna som ökade med sju procent och gav ett positivt bidrag till BNP-tillväxten med en procentenhet. Nationalräkenskaperna visar en god inkomstutveckling för hushållen och ett fortsatt förhållandevis högt hushållssparande”, skriver SCB.

Handelns Utredningsinstitut, HUI, spår en BNP-tillväxt på 2,4 procent 2005 och på 2,6 procent 2006. Det framgår av HUI:s senaste konjunkturbedömning. Den tidigare prognosen löd på en tillväxt om 3,0 procent 2005 och på 2,5 procent 2006.

Den svenska ekonomins tillväxt under det första kvartalet var klart lägre än vad HUI hade prognostiserat. En allmän försvagning i tillväxttakten för de viktigaste delarna av svensk ekonomi ligger bakom HUI:s sänkta BNP-prognos för helåret 2005.

Sänkt prognos för konsumtionen
Även årsprognosen för hushållens konsumtion skrivs ned med anledning av att de svenska hushållen valt att spara istället för att konsumera i den utsträckning som de flesta bedömare prognostiserat. Glädjeämnet när den privata konsumtionen sviktar är samtidigt detaljhandeln, skriver HUI. Den egentliga detaljhandeln förutses växa med 5,5 procent 2005 och med 4,5 procent 2006. Den tidigare prognosen var +5,0 procent respektive +4,5 procent.

Hushållens konsumtion förväntas öka med 2,0 procent (3,0 procent) under 2005 för att därefter stiga till en ökningstakt på 2,5 procent 2006 (2,5). Sveriges KPI förväntas hamna på en årstakt om 0,8 procent (1,0) under 2005 för att därefter öka till 1,2 procent (1,5) 2006. Den öppna arbetslösheten bedöms minska till 5,5 procent 2005 (5,3) för att sjunka till 5,3 procent (5,0) 2006, skriver HUI.

Den svenska totala detaljhandeln ökade med 4,8 procent i maj (+4,0 procent i april) i fasta kalenderkorrigerade priser på årsbasis och steg med 6,2 procent i löpande priser (+2,2 procent månaden innan). Det framgår av ett pressmeddelande från HUI/SCB.

Detaljhandeln förväntades öka med cirka 5,0 procent i fasta priser under månaden, enligt analytiker. Dagligvaruhandelns försäljning ökade 1,3 procent i årstakt, mätt i löpande priser, under månaden och sällanköpsvaruhandeln uppvisade en ökning på 10,4 procent.

Med hänsyn tagen till kalendereffekter och prisjusteringar ökade omsättningen i dagligvaruhandeln med 0,8 procent och i sällanköpsvaruhandeln med 7,9 procent.

Nyhetsbyrån Ticker

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.