Svenskt succébolag sålt för miljarder

Miljardförsäljningen av Recorded Future ger bolaget större muskler i kampen mot okända cyberhot. ”Vi kommer bli snabbare på att växa, även i Göteborg”, säger medgrundaren Staffan Truvé.

I stället för att reagera på cyberattacker i efterhand är Recorded Future, med forskningsbas i Göteborg och huvudkontor i Boston, inriktat på att förebygga okända hot, genom att samla in och analysera data från nätet. På torsdagen stod det klart att den tidigare minoritetsägaren, det amerikanska riskkapitalbolaget Insight Partners, betalat hela 7,4 miljarder kronor för att bli majoritetsägare.

– Det är som är det absolut bästa med detta är att vi fortsätter med bolaget precis som vi har gjort. Insight Partners är en finansiell aktör och har varit med som ägare sedan 2017. Nu får vi ännu mer långsiktigt ägande, som gör att vi kan bli snabbare på att växa, även i Göteborg, säger Staffan Truvé, medgrundare och forskningschef på Recorded Future till Ny Teknik.

Recorded Future har hunnit fylla 10 år och har enligt Staffan Truvé hittills växt mycket av egen kraft. I och med uppköpet har bolaget nu fått större muskler för att göra större satsningar.

– Vi vill bygga den bästa möjliga informationen för att skydda företag mot hot. Förutom att vi i dag skördar text från allt från stora medier till mörka delar av webben, analyserar vi också allt mer teknisk information. Ett bra exempel på det är att vi sedan ett halvår tillbaka plockar in information om nya domäner och tittar på om de liknar stora, redan kända domäner. Om någon skulle lansera sajten nyteknok.se skulle vi kunna varna för att någon planerar för en phishingattack, och på så sätt blir vi bättre på att förutse cyberhot, berättar Staffan Truvé.

Domäner som riktas om till nya ip-adresser är ett annat varningstecken, som kan indikera att något skumt är på gång. Även detta är något som Recorded Future kan varna för. Men det spännande som bolaget jobbar med just nu är enligt Staffan Truvé en ny slags predikativ analys, och en preskriktiv, eller rekommenderande del.

– Just nu bygger vi modeller för att förutspå vad som kommer att hända utifrån historisk data, där vi har aggregerat information och analyserat vad folk gör på nätet. Det kan finnas andra saker än ett nytt domännamn som antyder att domänen kan bli farlig, som vad som sägs i anslutning till specifika ip-adresser. Vi kan också göra en preskriktiv analys av detta, för att förklara vad som behöver göras från kundernas sida när vi upptäckt ett sådant hot.

Recorded Future

Cybersäkerhetsföretaget Recorded Future har sin bas i Göteborg och Boston. Bolaget försöker förutspå cyberattacker genom att samla in och analysera data från nätet. På ägarlistan står både Google och CIA via respektive riskkapitalbolag. Företaget har varit med på Ny Tekniks och Affärsvärldens 33-lista som samlar Sveriges mest lovande unga teknikbolag två gånger, 2012 och 2013.

Startades: 2009

Omsättning i Sverige: 67,5 miljoner (2017)OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.