”Sverige är ett whiskyland”
Johan Evers står vid bardisken och blandar med koncentrerat ansiktsuttryck ihop en Coopers punch. Drinken – bestående av bland annat tolvårig singlemaltwhisky från skotska destilleriet Cardhu, björnbärssockerlag och jamaicansk rom – har han själv uppfunnit.
Det är i slutet av september 2016. Han befinner sig i Miami som en av 58 finalister i World Class Bartender of the Year. Sammanlagt har 25 000 bartenders från hela världen ansökt till den internationella tävlingen, arrangerad av den brittiska dryckeskoncernen Diageo, ägare till varumärken som Guinness och Johnny Walker.
Johan Evers lyckades knipa en finalplats genom att vinna två deltävlingar där han utnämndes till Sveriges respektive Nordens främsta bartender. Coopers punch-drinken, som han blandar i delmomentet ”Miami Pool Party”, är en av anledningarna till att han slutligen hamnar i topp tio-kategorin i tävlingen.
– För mig kändes det självklart att blanda en drink med whisky. Dels har jag ett personligt intresse för whisky, dels är Sverige ett whiskyland och jag ville ha en sådan koppling. Samtidigt visste jag att det var få som skulle använda whisky i det momentet, säger han.
Lika mycket som det var en slump att Johan Evers hamnade inom bartendervärlden, lika vanligt förekommande har whiskyn varit i hans karriär. Som 17-åring började han som diskplockare på en nattklubb i centrala Stockholm. Efter något år fick han även hjälpa till i baren. Så småningom kom han, vid ett besök på en restaurang, i kontakt med den klassiska drinken Whisky sour (bestående av bland annat whisky, sockerlag och citronjuice) och fascinerades av den kombinerade sötman och syran. Därefter växte hans intresse för hantverket och han inledde en egen inlärningsprocess genom att läsa allt han kunde hitta om cocktails. Sedan dess har han jobbat på Stockholmsrestauranger som Le Rouge, Corner Club och Köttbaren och för krögare som Melker Andersson och Björn Frantzén.
Även om gin fortfarande är den spritdryck som omsätts mest vid bardisken (Dry Martini samt Gin och tonic är två av världens mest populära drinkar) har whiskybaserade cocktails blivit vanligare, särskilt sådana med amerikansk bourbon.
Hit hör exempelvis drinken Old fashioned, som bland annat innehåller sodavatten, whisky och Angostura bitter, en spritig örtessens från Trinidad. Drinken sägs ha uppkommit i delstaten Kentucky under 1800-talet och var den amerikanske presidenten Theodore Roosevelts favorit.
På senare år har Old fashioned fått ett uppsving tack vare att den förekommer flitigt i tv-serien Mad Men.
Inte bara bourbon utan även irländsk whisky har kommit att bli mer vanlig i cocktails. Det beror inte minst på den irländska baren The Dead Rabbit i New York, under förra året utsedd till världens bästa bar. I dag är det folk från hela världen som vallfärdar till stället för att ta del av dess Whisky sour och Manhattan.
– Jag gillar all whisky – från amerikansk till japansk och svensk. Tjusningen är att det finns en sådan variation i smakerna och att whisky fungerar både som bas och smaksättare i drinkar, säger Johan Evers.
Whiskyintresserade kan vara ganska konservativa och vill helst inte använda whisky i cocktails. Vad säger du om det?
– Min pappa är ett bra exempel. Även om jag har blandat härliga whiskydrinkar till honom, dricker han bara ren single malt. Det är en charmig inställning man får acceptera.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.