Sverige hade störst konkursökning i Skandinavien i fjol

Sverige hade den största ökningen av antalet konkurser i Skandinavien förra året, jämfört med 2022.
Sverige hade störst konkursökning i Skandinavien i fjol - Konkurs butik
Foto Janerik Henriksson / TT

Det visar siffror från kreditupplysningsbolaget Creditsafe.

Konkurserna i Sverige steg med 31 procent, vilket motsvarar 8 243 bolag.

Därefter följer Norge med en ökning på 25 procent och Danmark med 8 procent.

I Sverige och Norge ökade konkurserna stadigt under samtliga månader förra året, och trenden väntas bestå sig även under 2024.

”Det är en dyster utveckling att vi ser så här många konkurser i hela Skandinavien. Länderna har en snarlikt uppåtgående trend och de sämre ekonomiska tiderna med inflation, ökade räntekostnader och återhållsamma hushåll har slagit hårt i alla tre länder. Vår bedömning är att höga konkurstal kommer prägla större delen av 2024”, säger Henrik Jacobsson, vd för Creditsafe Sverige.

Gemensamt för länderna är att bygg- och anläggningssektorn, detaljhandeln och restaurangbranschen har uppvisat de största konkursökningarna. I Sverige har bygg dominerat med en ökning på 38 procent, följt av detaljhandel med 30 procent och restauranger med 23 procent.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets