Sverige tappar i konkurrenskraftsmätning

Sverige har gått från en sjätteplats till en tiondeplats i World Economic Forums globala konkurrenskraftsmätning för 2014-2015.

World Economic Forum, WEF, har undersökt 144 ekonomiers konkurrenskraft. Listan toppas, liksom vid förra mätningen, av Schweiz. Såväl USA som Japan klättrar på listan, till en tredje- respektive sjätteplats, medan Sverige har rasat ned till en tiondeplats på listan.

Norge och Danmark placerar sig på plats 11 respektive 13 på listan.

Konkurrenskraft definieras av WEF som ”institutioner, politik, och faktorer som bestämmer nivån av produktivitet i ett land” och WEF:s Global Competitiveness Index-score (GCI) tas fram genom att gå igenom data inom 12 kategorier som betygsätts på en skala från ett till sju.

Dessa är världens mest konkurrenskraftiga ekonomier:

1 Schweiz GCI-siffra: 5.7   
2 Singapore GCI-siffra: 5.6   
3 USA GCI-siffra: 5.5   
4 Finland GCI-siffra: 5.5   
5 Tyskland GCI-siffra: 5.5   
6 Japan GCI-siffra: 5.5   
7 Hongkong (SAR) GCI-siffra: 5.5   
8 Nederländerna GCI-siffra: 5.5   
9 Storbritannien GCI-siffra: 5.4   
10 Sverige GCI-siffra: 5.4   

 

 OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.