SVERIGEFONDER: Netcom och Lux är favoriter

Netcom förblev förvaltarnas favoritaktie även under fjärde kvartalet. Dessutom har Electrolux blivit populär.

Den gamla tråkiga vitvarutillverkaren Electrolux har helt plötsligt blivit proffsplacerarnas favorit. Det visar en sammanställning som Affärsvärlden gjort där vi jämfört innehaven i 18 Sverigefonder från lika många förvaltare per den sista december 1999. Jämförelsen visar också att Netcom, som funnits med bland favoriterna en längre period, förblir gunstling.

Bland bankerna är Handelsbanken och Nordbanken mest populära.

Mäts mot index

Utgångspunkten för jämförelsen är att förvaltarnas prestationer mäts mot index och att förvaltarna därför måste övervikta aktier de tror kommer att utvecklas bättre än index.

Jämförelsen finns i tabellen härintill. Varje aktie som står för mer än en procent av Affärsvärldens generalindex har fått en egen rad i tabellen. Vid årsskiftet var det 23 bolag, vilket var två färre än vid utgången av kvartal tre (se nr 43/ 99). Varken Skanska eller Sydkraft har hängt med index och därför har deras andelar krympt under 1-procentgränsen. Varje plustecken betyder att fonden har minst en procentenhet mer placerat i aktien än dess andel av index. Minustecken har motsatt betydelse, och en nolla visar således att fonden är viktad ungefär som index.

Dessutom finns de fem största innehaven i fonderna, utöver de 23 största bolagen, listade längst ner i tabellen.

Hänsyn har även tagits till exponering mot aktier via derivat, men inte via investmentbolag och innehav i andra fonder. Om Affärsvärlden justerat exponeringen markeras detta med en ”*” (stjärna) på raden för derivat i tabellen.

Inte mindre än elva förvaltare har överviktat favoriten Netcom med minst en procentenhet, men bara en har underviktat. Aragon Swedish Equities äger inte en enda aktie i Netcom. Snittförvaltaren har 1,5 procentenhets (ovägt) övervikt i Netcom. Konkurrenten Europolitan hör däremot till de minst populära aktierna, vilket delvis kan förklaras av den låsta ägarbilden. Vodafone äger 71 procent av aktierna.

En låst ägarbild kan emellertid vara bra för aktiekursen då efterfrågan på aktierna är större än utbudet. Det resonemanget har ibland använts som delförklaring till H&M:s goda kursutveckling, där familjen Persson sitter på en stor andel av aktierna. Förvaltarna är därför även underviktade i H&M.

När det gäller Electrolux har nio förvaltare överviktat aktien och tre har underviktat den. Det är den kraftigt ökande privatkonsumtionen som gjort Electrolux till en favorit. Banco Allemansfond är den fond som har störst övervikt i Electrolux. Snittförvaltaren har 0,8 procentenheters (ovägt) övervikt i Electrolux.

Några sticker ut

Den aktieintresserade kan få viss vägledning av att snegla på hur proffsen, som ägnar hela arbetsdagar åt att fundera över börsen och olika aktier, agerat. Det gäller dock att se upp. När de flesta förvaltarna redan är överviktade i en aktie är man i regel för sent ute som småsparare.

Jämförelsen kan också användas för att lära känna olika förvaltare. Det stora antalet nollor visar att de flesta har snarlika placeringsstrategier, men det finns ändå vissa som sticker ut.

SPP är den förvaltare som ligger närmast index (har flest antal nollor) enligt tabellen. SPP är emellertid nästintill fullinvesterad i Industrivärden (9,7 procent) och har dessutom 5,9 procent av förmögenheten investerad i Investor. Om hänsyn tagits till investmentbolagens aktieinnehav hade avvikelsen från index blivit mycket större. Båda investmentbolagen är exempelvis storägare i Ericsson.

Dessutom har SPP, precis som Banco, sagt att företaget ska vara aktivt i bemärkelsen göra många affärer. Motsatsen gäller för Robur, som tar stora positioner i vissa aktier och behåller aktierna mycket länge. Robur har emellertid minskat till neutral vikt i Volvo, som dessförinnan varit kraftigt överviktad sedan 1994.

Andra förvaltare som avviker kraftigt från index är Aragon, Didner & Gerge, Trevise och Östgöta. Gemensamt för dessa är att de hör till de mindre fonderna i sammanställningen. Det är nämligen bara små fonder som kan ta betydande positioner i små bolag. Allra störst andel småbolag har Didner & Gerge 53 procent av portföljen utgörs av små bolag.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.