Sveriges BNP steg i maj enligt SCB:s indikator

Sveriges BNP ökade med 0,4% i maj jämfört med föregående månad. På årsbasis steg BNP med 10,2%. Det visar SCB:s BNP-indikator.
Sverige
Foto: Janerik Henriksson/TT

Den starka uppgången på årsbasis sker från låga nivåer där ekonomin i maj 2020 var kraftigt påverkad av coronapandemin skriver SCB.

”Efter starka mars och svaga april som båda i stor utsträckning drevs av effekterna från en skatteförändring på nyregistrerade motorfordon 1 april var utvecklingen i maj mer i linje med det vi sett tidigare månader”, säger Mattias Kain Wyatt, nationalekonom på SCB, i ett pressmeddelande.

Maj månad hade en arbetsdag mer jämfört med föregående år och siffrorna som redovisas är efter justering för antal arbetsdagar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.