Sveriges BNP steg i november

Sveriges BNP ökade med 0,2% i november jämfört med föregående månad. Det visar BNP-indikatorns preliminära sammanställning enligt SCB.
Sverige
Foto: Janerik Henriksson/TT

Jämfört med samma månad föregående år ökade BNP 5,4%. Siffrorna för månadstakten är säsongsrensade och årstakten kalenderkorrigerad.

”BNP steg i november, men i långsammare takt än vad vi sett senaste månaderna. Flera delar av ekonomin bidrog till ökningen men ett tydligt bidrag kom från hushållskonsumtionen där bland annat hushållens utgifter för beklädnadsvaror och möbler ökade”, säger Mattias Kain Wyatt, nationalekonom på SCB.

Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson skriver i en kommentar att siffrorna var starkare än väntat. Bankens prognoser pekade på en oförändrad månadstakt och en årstakt på 5.0%. Han menar att siffrorna indikerar att BNP kommer ha stigit med 5% för helåret 2021, över Riksbankens prognos om 4,5%.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco