Sveriges framtidshopp

För sjunde året har Affärsvärlden och Ny Teknik utsett Sveriges 33 hetaste, unga teknikbolag.

Drygt 200 kandidater har slagits om platserna på den prestigefulla listan. Kriterierna för att få vara med är bland annat att företaget är max sju år, baserat på en teknisk innovation och har internationell potential (se ruta).

Några bolag känns igen från förra året – ett bolag får vara med upp till tre gånger. men de flesta – 20 stycken – är nykomlingar.

Det allra yngsta företaget, Disruptive Materials, grundades så sent som i somras kring ett nytt, extremt poröst, material som upptäcktes av en slump på Ångströmlaboratoriet vid Uppsala Universitet.

Disruptive Materials och ytterligare tre bolag utsågs under 33-listans turné ute i ­landet under våren. Arccore, som utvecklar programvaror med öppen källkod för att styra elektronik i fordon, tog hem segern i Göte­borg. I Lund segrade Avidicare med ett smart ventilationssystem för operationssalar som minskar risken för infektioner. I Linköping vann medicinteknikbolaget Amra med en exakt analysmetod för kroppens fett och muskler. För Amras vd Tommy Johansson blir det tredje gången på 33-­listan. Två gånger hann kartföretaget C3 Technologies, där han var vd, vara med innan det blev uppköpt för miljardbelopp.

Tommy Johansson har sällskap av flera serie­entreprenörer på årets 33-lista, som Erik Solem med Mapillary och Bo Hammarlund som de senaste nio åren har startat tolv nya teknikbolag.

Syftet med 33-listan är att lyfta fram de bolag som kan bli framtidens svenska storföretag och exportsuccéer. Hur har det då gått för företagen på de tidigare sex ­listorna? En granskning av alla bolag som varit med från starten 2008 visar att många fort­farande har långt kvar till lönsamhet. Av totalt 124 företag bolag som har varit med hittills (man kan vara med flera gånger) visade drygt 80 negativt resultat för 2012. Problemet är den så kallade ”dödens dal” – den kritiska periode i ett nytt företags liv då kostnaderna för utveckling är betydligt större än försäljningsintäkterna.

– Som entreprenör måste man vara villig att bita i ordentligt. Det finns många risker. Blir tekniken som du tänkt? Är kunderna intresserade? Klarar du att bygga bolaget?, säger Lars Bengtsson, numer affärscoach på inkubatorn Lead i Linköping. Under sju år ledde han företaget Kreatel från utvecklingstadiet till att bli världsledande på set-top-boxar för bredbands-tv. Bolaget såldes 2006 till Motorola för 800 miljoner kronor. Bengtsson vittnar om flera kritiska perioder under Kreatels resa. En sådan var när it-bubblan sprack.

– Kunderna fick stora problem och allt tog plötsligt längre tid än vad vi räknat med. Det blev många sömnlösa nätter.

Mer pengar från investerarna gjorde att Kreatel red ut stormen. Enligt Bengtsson var en tydlig plan och en nära relation till kunderna nyckeln.

– Mitt råd är att ha investerarna rejält med i båten. Skapa partnerskap och håll dem informerade. Då blir det lättare att få med dem i kritiska skeden.

Ett annat råd är att lägga mycket tid i början på att hitta det problem hos kunden som den nya tekniken kan lösa. Då ökar möjligheten till tidig kundfinansiering.

– Du märker också om idén håller, och om du misslyckas är det bättre att göra det tidigt – innan du hunnit plöja ner för mycket pengar i produktutveckling, säger Lars Bengtsson.

Se alla teknikbolag på 33-listan i spalten till höger.

Så gjorde vi listan

Kriterier:

• Bolaget får vara max sju år gammalt (startat 2007 eller senare.)

• Affären ska baseras på en teknisk ­innovation.

• Bas i Sverige.

• Ej börsnoterat.

• Företaget ska också ha internationell potential och förutsättningar att förändra spelreglerna i sin bransch.

Alla kan nominera företag till 33-listan. I år kom 200 nomineringar in.

Fyra bolag fick plats på listan genom att vinna de regionala finalerna:

• Avidicare, Lund.

• Arccore, Göteborg.

• Disruptive Materials, Uppsala.

• AMRA, Linköping.

Vinnarna utsågs av en jury på varje ort. Övriga vinnare har utsetts av Ny Tekniks och ­Affärsvärldens redaktion.

Projektledare: Marie Alpman

Skribenter: Charlotta von Schultz, Ulla Karlsson-Ottosson, Mats Lewan, Anders Thoresson.

Så har det gått för ­ bolagen på 33-listan

Totalt har 124 företag varit med på 33-listan sedan starten 2008. (Samma bolag kan vara med upp till tre gånger.)

Av de 124 bolagen har 11 blivit uppköpta.

6 har gått i konkurs eller likviderats.

7 företag har nått en omsättning på 100 miljoner kronor eller mer 2012. Bland dessa märks spelbolaget Mojang, musiktjänsten Spotify samt Tobii Technology som utvecklar ögonstyrning för datorer.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.