Sveriges hetaste finansgäng
Från en anonym tillvaro inhyst i herrklubben Nya Sällskapets lokaler vid Kungsträdgården i Stockholm tar en av Stockholms finansvärlds doldisar nu steget ut i Europa.
Genom en affär med sin amerikanska partner First Quadrant trefaldigar Informed Portfolio Management (IPM) det kapital som bolaget råder över till tre miljarder dollar. Det gör firman till en av Europas största leverantörer av diskretionär förvaltning inriktad på vad som kallas taktisk tillgångs- och valutaallokering.
![]() |
MED PÅ ETT HÖRN: Erik Åsbrink.
|
– Från att ha varit en primärt regional spelare blir vi en av de tre största i Europa på det vi gör, säger Jonas Rinné, vd för firman och en av grundarna.
Han har ett förflutet från bland annat JP Banks framgångsrika räntehandel som drog in stora pengar några år på 1990-talet.
Rör inte portföljen
Vad IPM i praktiken sysslar med är hedgefondprodukter åt stora institutioner, främst pensions- och livförsäkringsbolag. Lockelsen för en institution att låta IPM ta hand om en del av portföljen är dels möjligheten till extra avkastning och att samvariationen mellan den taktiska tillgångsallokering som IPM gör och den underliggande portföljen är mycket liten.
– Lite förenklat tar vi kundens portfölj med till exempel aktier och gör om den till något som kan liknas vid en hedgefond utan att röra själva portföljen, säger Jonas Rinné.
Med en portfölj av till exempel obligationer eller aktier som bas och säkerhet så arbetar IPM med att öka portföljens avkastning genom taktisk tillgångsallokering. Den underliggande portföljen förblir i stort densamma men genom derivatmarknaden kan IPM för kundens räkning flytta stora summor mellan olika aktie-, valuta- och räntemarknader världen runt.
– Vi jobbar med att leta fram olika typer av felprissättningar och arbitrage. Vi spekulerar inte i om till exempel en viss börs ska gå upp eller ned. I princip är det absolutavkastning vi arbetar med, säger Jonas Rinné.
Hjälp från Amerika
Direkt konkurrent till vanliga hedgefonder, som till exempel Brummer & Partners, är den nya jätten inte, menar Rinné. Däremot tas riskutrymme för att anlita IPM från det utrymme som satts av till hedgefonder.
![]() |
OCKSÅ MED: Lars Wohlin.
|
Till sin hjälp har firman First Quadrants mycket komplexa modell som IPM nu medverkar till att vidareutveckla. Vid huvudkontoret i Pasadena i Kalifornien står ett hundratal superdatorer och räknar febrilt på data som flyter in från olika finansmarknader världen över.
I Sverige har bolaget cirka tio anställa men i och med affären ökar dels antalet kunder med cirka åtta till dussinet och planerna är att öka personalen till 15 i Stockholm och ett par personer i London under året.
IPM startades 1998 som en konsultfirma men den nuvarande inriktningen på förvaltning åt institutioner startades 2001 i och med samarbetet med First Quadrant. Bland IPM:s och First Quadrants medarbetare, delägare och rådgivare finns mängder av kända namn, både i Sverige och internationellt.
Ordförande fram tills nu har varit Erik Åsbrink som dessutom är delägare. Det är också tidigare riksbankschefen Lars Wohlin som ägnar en stor del av sin tid åt IPM. En annan IPM-rådgivare är Bernhard Connolly. Han är chefsekonom på det gigantiska amerikanska försäkringsbolaget AIG. En annan delägare är David Hale, chefekonom på försäkringsjätten Zürich. Bland rådgivarna i USA finns också nobelpristagaren Harry Markowitz.Detta är IPM
Svenska Informed Portfolio Management agerar likt en hedgefond åt stora institutioner. Genom så kallad overlay tar IPM positioner i derivat, valuta och värdepapper för att utnyttja små kursskillnader på vitt skilda marknader. Kundernas underliggande portföljer förblir i stort sett intakta.
IPM är en av de tre största aktörerna i Europa.
Bland delägarna märks förre finansministern Erik Åsbrink (ordförande) Jonas Rinné (vd) och Lars Wohlin, f d riksbankschef, Bernhard Connolly, chefsekonom på amerikanska försäkringsbolaget AIG, Harry Markowitz, amerikansk ekonom och Nobelpristagare samt Peter L. Bernstein, ekonom.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.