Sveriges inköpschefsindex för tjänsteindustrin ökade i juli

Sveriges inköpschefsindex för tjänsteindustrin ökade i juli.
Sverige
Foto: Janerik Henriksson/TT

Tjänsteindexet förbättrades till 69,1 i juli, från föregående månads uppreviderade utfall på 67,9 (från preliminärt 67,4).

”Det är den näst högsta nivån i indexets historia och visar att tjänstekonjunkturen fortsätter att stärkas på bred front och som kan få ytterligare stöd när coronarestriktionerna dras tillbaka”, säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank.

Tre av fyra delindex steg i juli. Orderingång och sysselsättning svarade för de största ökningarna och drog upp PMI-tjänster med sammantaget 1,7 indexenheter medan leveranstiderna backade och gav ett negativt bidrag (0,7 indexenheter).

Det sammanvägda indexet förbättrades till 68,0 i juli. Föregående månads utfall reviderades till 67,2 från preliminärt 66,9.

En siffra över 50 indikerar expansion.

Sverige juli, 2021 juni, 2021 Reviderad
Inköpschefsindex för tjänstesektorn 69,1 67,4 67,9
Inköpschefsindex sammanvägt 68,0 66,9 67,2
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets