Sverige: Något minskat inköpschefsindex för tjänsteindustrin – men högtrycket består

Sveriges inköpschefsindex för tjänsteindustrin minskade i juni, men nedgången är sannolikt en rekyl efter den starka uppgången i april och maj.
Sverige: Något minskat inköpschefsindex för tjänsteindustrin – men högtrycket består - pengar-700_binary_6979935.jpg

“Inköpschefsindex för privata tjänstesektorn (PMI–tjänster) föll till 67,4 i juni från nedreviderade 71,3 i maj, men är trots det tredje högsta nivån i indexets dryga 15-åriga historia. Det visar att tjänstekonjunkturen befinner sig i en stark expansiv fas och som kan få ytterligare stöd under tredje kvartalet nu när coronarestriktionerna dras tillbaka”, säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank, i ett pressmeddelande.

Tre av fyra delindex backade i juni där orderingång och sysselsättning svarade för de största minskningarna och drog ned PMI-tjänster med sammantaget 3,4 indexenheter medan leveranstiderna gick mot strömmen. Den breda nedgången i juni är sannolikt en rekyl efter den starka uppgången i april och maj då PMI-tjänster ökade med sammantaget 9,4 indexenheter. Det skriver Swedbank i morgonens pressmeddelande.

Sveriges sammanvägda inköpschefsindex minskade i juni och sjönk till 66,9. Föregående månads utfall var 70,2. En siffra över 50 indikerar expansion.

Sverige juni, 2021 maj, 2021
Inköpschefsindex för tjänstesektorn 67,4 71,7
Inköpschefsindex sammanvägt 66,9 70,2

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.