Muntrare i industrin

För andra månaden i rad är Sveriges inköpschefsindex för industrin högre än det historiska snittet, vilket indikerar en robust återhämtning.
Industri
Sveriges inköpschefsindex för industrin ökade i oktober till 58,2 från uppreviderade 55,9 i september, visar siffror från Swedbank och Silf.

”Det är andra månaden i rad som indexet är högre än det historiska snittet och antyder om en robust återhämtning. Den ökade smittspridningen av coronaviruset har ännu inte påverkat svensk industrikonjunktur eller företagens produktionsplaner men nedåtriskerna påtagligt har ökat”, säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank, i ett pressmeddelande.

Fyra av de fem delindexen bidrog till uppgången i PMI-total. För första gången sedan 2017 hamnade orderingång, leveranstider och produktion tillsammans hamnade över 60-nivån.

”Leveranstiderna nådde den högsta indexnivån sedan april men reser också frågor om den ökade smittspridningen och införande av nya restriktioner kommer att leda till nya leveransstörningar för svensk industri”, säger Jörgen Kennemar.

Samtidigt steg tillverkningsindustrins produktionsplaner för det närmaste halvåret till 62,0 jämfört med 59,5 i september och prisindexet för leverantörernas rå- och insatsvarupriser till 55,5 från uppreviderade 50,2 i september.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.