”Sveriges största short squeeze?”

BÖRSGOLVET.
Börsgolvet
Börsgolvet. Foto: Martin Barraud/TT

Det är mitten av maj och blötsnön vräker ned i kvarteren kring Stureplan. Coronapandemin och börsfall dominerar nyhetsflödet. Vad hände med det glada 20-talet, frågar sig Golvets vänner.

En deppig daiquiri på Diplomat har hittat en investering som passar sinnesstämningen. Läkemedelsbolaget Orexo, som säljer preparat för opiatberoende, satte i veckan sprätt på en del av sin stora kassa.

”Bolaget köpte ett bolag som sysslar med digital terapi mot depressionssymtom. Ett intressant förvärv och extra aktuellt nu i coronatider. Men det blygsamma insynsägandet är ett minus”.

Efter några stilla månader har budspekulationerna rullat igång bland Golvets vänner. En sen onsdagsmiddag på Nybrogatan håller koll på Bures fortsatta köp i Cavotec. Nu har investmentbolaget 36 procent av aktierna.

”Det blir inte budpliktsbud eftersom Cavotec är ett schweiziskt bolag. Men kanske passar Bure på framöver? Men samtidigt kanske de har det jobbigt nu, de säljer ju mycket till flygplatser.”

En Chateauneuf-du-pape från 2007 har hört fler budrykten.

”Stefan Charette har återigen via sitt bolag Athanase köpt aktier i Distit, nu senast för 13 miljoner kronor och äger nu 26 procent av aktierna. Det börjar närma sig budpliktsbud”, tipsar flaskan.

En golfrunda i Djursholm övar social distans – såväl fysiskt som åsiktsmässigt. Klyvningscaset Qliro diskuteras flitigt.

Latours Anders Böös köpte aktier i mars, vilket ju måste vara ett bra tecken. Det har i alla fall fått aktien att stiga. Jag tror att uppdelningen kommer ta fram en hel del nya värden”.

Järnsjuan intill svingar friskt.

”Historiskt sett har ledning och styrelse varit usla på att lyfta fram den värden som påstås finnas. Det finns inget som pekar på att det skulle gå bättre denna gång”

Den ständiga följetongen MQ fortsätter och återuppstår. Mats Qviberg skulle vara med och garantera emissionen på 250 miljoner kronor, men nu blev det inte så och Qviberg går in privat.

”Jag tror inte ett dugg på konceptet Marquet. Det kommer aldrig fungera. Men de kanske handlar om stolthet och initialerna MQ…”, säger en sur före detta aktieägare på promenad i ett regnigt Humlegården.

Och så ett misstänkt utpressningsdrama i bilbesiktningsbolaget Opus. Aktien handlas nu en bra bit under budkursen i julas, och börjar prestera sämre resultat. Men vad är egentligen anledningen till försämringen?

”Budgivarna Searchlight ägde ”bara” 83 procent av aktierna i slutet på mars. Andra AP-fonden som bestämt tackade nej tidigare äger knappt 7 procent. Är det sämre resultatet corona-relaterat eller vill ledningen trycka ned resultatet för att skrämma bort AP-fonden?”

Storytel har gått bra på börsen under året och analytikerna tycks tävla om att sätta högst riktkurs. Men alla är inte lika övertygade.

”Tillväxten är imponerande men alla sagor slutar inte bra. Bolaget har nyligen lagt om redovisningen och aktiverar nu massa utvecklingskostnader. Det är ett stort minus i min bok”, skvallrar ett par Tom Ford-bågar inne på Hedengrens.

Slutligen tipsar en svettig trader om att hålla ögonen på Latour den närmsta tiden. Aktien har stigit rejält inför indexomviktningen i slutet av maj.

”Hela trading-Sverige ligger kort Latour inför omviktningen. Kan det bli Sveriges största short squeeze?”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF