Sveriges tillverkningsindustri avslutade året starkt

Den största månatliga ökningen sedan i somras - stärker bilden av en utbredd konjunkturåterhämtning i svensk tillverkningsindustri.
Att tillverkningsindustin går så bra är troligtvis drivet av en växande världshandel men kanske även av en ökad optimism i samband med den påbörjade coronavaccineringen. På bild SSAB.

Sveriges inköpschefsindex för industrin ökade till 64,9 i december. November-siffran reviderades samtidigt upp till 59,8 från preliminära 59,1.

”Det är den största månatliga ökningen sedan i somras och stärker bilden av en utbredd konjunkturåterhämtning i svensk tillverkningsindustri. Det är ett överraskande starkt utfall sannolikt drivet av en växande världshandel men kanske även av en ökad optimism i samband med den påbörjade coronavaccineringen”, säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank.

Samtliga delindex bidrog till uppgången i PMI-total.

Tillverkningsföretagens produktionsplaner blev mer expansiva i december än i november och indexet noterades till 67,6. Det är andra månaden i rad som indexet är högre än historiska snittet (63,6).

En siffra över 50 indikerar expansion.