Sveriges tillverkningsindustri avslutade året starkt

Den största månatliga ökningen sedan i somras - stärker bilden av en utbredd konjunkturåterhämtning i svensk tillverkningsindustri.
Sveriges tillverkningsindustri avslutade året starkt - ssab-industri-700_binary_6980368.jpg
Att tillverkningsindustin går så bra är troligtvis drivet av en växande världshandel men kanske även av en ökad optimism i samband med den påbörjade coronavaccineringen. På bild SSAB.

Sveriges inköpschefsindex för industrin ökade till 64,9 i december. November-siffran reviderades samtidigt upp till 59,8 från preliminära 59,1.

”Det är den största månatliga ökningen sedan i somras och stärker bilden av en utbredd konjunkturåterhämtning i svensk tillverkningsindustri. Det är ett överraskande starkt utfall sannolikt drivet av en växande världshandel men kanske även av en ökad optimism i samband med den påbörjade coronavaccineringen”, säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank.

Samtliga delindex bidrog till uppgången i PMI-total.

Tillverkningsföretagens produktionsplaner blev mer expansiva i december än i november och indexet noterades till 67,6. Det är andra månaden i rad som indexet är högre än historiska snittet (63,6).

En siffra över 50 indikerar expansion.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets