Swebus nere för räkning

Kommunals busstrejk kan sänka Sveriges största bussbolag. Förlorare är ägarma norska Schöyengruppen och Goldman Sachs.

Kommunals varsel om sympatistrejk i bussföretag kan komma att få ödesdigra följder för Swebus. Concordia Bus, som är moderbolag till den svenska bussjätten, är sedan tidigare finansiellt pressat. En strejk hotar nu att ytterligare förvärra situationen.
Concordia Bus, som ägs av norska Schöyengruppen och investmentbanken Goldman Sachs, fick nyligen sänkta kreditbetyg från både Moodys och Standard & Poors (S&P). S&P sänkte betyget till B med negativa utsikter vilket innebär att bolagets betalningsförmåga kan äventyras om ekonomin försämras ytterligare.

– Concordia tål inga fler negativa överraskningar. Vi följer noggrant vilka konsekvenser strejken kan få, säger Peter Tuving, kreditanalytiker på S&P.
Betyget sänktes redan före beskedet om strejkvarsel. Som motiv angavs Concordias svaga finansiella ställning och den fortsatt dåliga lönsamheten. Orsak är framför allt Swebus som står för merparten av koncernens omsättning. Bolaget kontrollerar enligt egen uppgift cirka 50 procent av Stockholms busstrafik. Den starka marknadspositionen skyddade dock inte Swebus från en serie misslyckanden i fjol. Förarbrist och inställda busslinjer fick både uppdragsgivaren SL och passagerarna att gå i taket.
Svårighet att betala
De svaga kassaflödena från rörelsen har fått kreditanalytikerna att tvivla på om Concordia verkligen kan betala av sina skulder som planerat. Med start 2004 ska företaget ut med 125 miljoner kronor per halvår.
Om bussförarstrejken bryter ut betyder det uteblivna intäkter på cirka 30 miljoner kronor varje dag för bussbranschen. Att Concordias ekonomi därmed skulle äventyras håller Concordias vd Frode Larsen inte med om. Han räknar med att kunna få konfliktersättning från Svenskt Näringsliv.
– Jag har all grund att tro att vi inte kommer att förlora några pengar på en strejk. Men det kommer att bli kaos i trafiken, säger Frode Larsen.
Det är dock långt ifrån säkert att Concordia verkligen kan räkna med full ersättning. Svenskt Näringsliv bekräftar att ersättning kommer att betalas ut till medlemmarna men det är en öppen fråga hur stor andel av förlusten som täcks.
Bussbranschen i kris
Full pott lär det knappast heller bli för Concordias ägare. Schöyengruppen och Goldman Sachs som för två år sedan köpte Swebus för 2,9 miljarder kronor från Stagecoach. Misslyckas Frode Larsen att snabbt få ordning på Concordia lär ett ägartillskott bli ofrånkomligt.
Concordia är långt ifrån ensamt bussbolag med problem. Stora delar av branschen lider sedan flera år tillbaka av dålig ekonomi. Enbart de tre stora bussbolagen Concordia, Busslink och Linjebuss gjorde under 2001 förluster på totalt 500 miljoner kronor.Utlandsägda bussjättar

Sveriges tre största bussbolag.
Bussbolag; omsättn.mkr; ägare

Swebus; 3 000; Concordia Bus BV (norska Schöyengruppen och Goldman Sachs)
Busslink; 2 000; Franska Keolis (70%) och SL (30%)
Linjebuss; 1 600; Franska Connex

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight