Swedbank: Boräntorna fortsätter att stiga – men toppen blir lägre

Boräntornas uppgång blir något lägre än prognos, skriver Swedbank, som spår att boräntorna toppar på 4,75%.
Swedbank: Boräntorna fortsätter att stiga – men toppen blir lägre - Andreas-Wallström-Swedbank
Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank.

Marknadsräntorna har sjunkit något, vilket i sin tur påverkar de svenska boräntorna. Den tioåriga amerikanska statsobligationsräntan, som ofta pekas ut som den riskfria räntan, har fallit från 4,2% för en dryg månad sedan till 3,5%.

”Räntorna har sjunkit både i Sverige och omvärlden under den senaste månaden, vilket bidrar till att vi justerar ned ränteprognoserna något. Vi räknar ändå fortsatt med en viss uppgång av räntor under de närmaste månaderna och att de börjar vända nedåt först under 2023 och 2024”, säger Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank.

Han tror att toppen blir lägre än väntat:

”Vi tror fortsatt på stigande bolåneräntor i närtid, men förutser att uppgången inte blir fullt så stor som i föregående prognos. Vi prognoserar att de rörliga bolåneräntorna toppar på 4,75% i början av nästa år”.

Bolåneräntor 2022 oktober 2023 juni 2023 december 2024 juni 2024 december
3 mån 3,01 4,75 4,3 4 3,8
3 år 4,17 4,4 4,1 4 3,8
5 år 4,07 4,4 4,1 4 3,8
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.