Swedbank: Då sänker Riksbanken räntan

Swedbank räknar med att Riksbanken vill smida medan järnet är varmt och att de vidtar ytterligare åtgärder i form av en räntesänkning till -0,20 procent och ytterligare obligationsköp, troligen redan i samband med direktionsmötet den 18 mars.

Det skriver affärsbanken i en analys under fredagen, där man framhåller att ett agerande även kan dröja till aprilmötet.

Swedbank noterar att onsdagens KPI och Prosperas undersökning över inflations- och löneökningsförväntningarna gav ett blandat intryck, med en något högre KPI än väntat men fortsatt sjunkande löneökningsförväntningar.

“Kronans förstärkning är också till nackdel. Om den fortsätter kan den senaste tidens trend med stigande underliggande inflation snabbt brytas”, skriver Swedbank.

Riksbanken har enligt Swedbank hela tiden sedan räntebeskedet i februari varit tydliga med att man kan komma att vidta ytterligare åtgärder, och även om BNP och annan statistik överraskat positivt fortsätter inflations- och löneökningsförväntningarna att ge Riksbanken huvudbry.

“Vi bedömer att Riksbanken med alla tänkbara medel vill hålla kvar den svagt stigande underliggande inflationstrenden… För Riksbanken är det centralt att de långsiktiga inflationsförväntningarna börjar röra sig uppåt, och inte minst löneökningsförväntningarna inför den stundande avtalsrörelsen”, resonerar affärsbanken.

Därför är Swedbanks huvudscenario en räntesänkning med 10 punkter vid direktionsmötet på onsdag nästa vecka samt nya obligationsköp, som väntas vara större än det första på 10 miljarder kronor “för att understryka beslutsamheten och återigen skapa en överraskningseffekt”.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.