Swedbank: En lättnad – men inte nog för en höjning

Inflationen kom in i linje med Riksbankens prognos, vilket ger banken ett litet andrum. Det är dock inte nog för att Riksbanken ska gå emot strömmen och genomföra en räntehöjning i december, menar Swedbank.

KPIF och kärninflationen för september landade på 1,3 respektive 1,6 procent, vilket var i linje med Riksbankens prognos och högre än vad marknaden räknat med.

Aktiemarknaden reagerade på inflationssiffrorna och börsen vände nedåt under dagen, då sannolikheten för att Riksbanken fullföljer planerna på en räntehöjning i december ökat, men Swedbank skriver i sin inflationskommentar att de står fast vid att det inte blir någon räntehöjning i december.

– Riksbankens tajming av räntehöjningar har inte alltid varit de bästa, om vi tittar historiskt. Rimligen bör det mana till försiktighet och vår bedömning är att det är osannolikt att Riksbanken går mot strömmen och höjer räntan när alla andra centralbanker lättar på förhållandena, säger Johanna Högfeldt, investeringsstrateg på Strategi & Allokering i kommentaren.

Swedbank räknar med att KPIF ska fortsätta upp till årsskiftet. Dock tror Swedbank att KPIF kommer hålla sig under 2 procent fram till mitten av 2020 och bankens inflationsbana ligger under Riksbankens.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.