Swedbank
Swedbank: Invandringen får mycket positiva effekter
I alternativscenariot antar Riksbanken att de finanspolitiska åtgärderna relaterade till flyktinginvandringen får större positiva effekter på BNP-tillväxten än i huvudscenariot, vilket också innebär att arbetsmarknaden utvecklas starkare. Det illustreras genom att arbetslösheten år 2017 blir cirka 0,2 procentenhet lägre än i huvudscenariot.
En högre efterfrågan på arbetskraft innebär också att lönerna ökar snabbare och därmed även inflationen. Under 2017 blir inflationen tydligt högre än målet för att sedan sjunka något under 2018.
“Osäkerheten är dock betydande. Antalet asylsökande har bromsat in kraftigt under december och om den trenden består in i nästa år kommer troligtvis Migrationsverkets prognos om 135.000 asylsökande att underskridas under 2016”, skriver Swedbanks chefsekonom Anna Breman och Swedbank-ekonomen Knut Hallberg i en analys av flyktinginvandringens effekter på svensk ekonomi.
Riksbanken uppgav i dagens penningpolitiska besked att den kraftiga ökningen av antalet asylsökande till Sverige väntas innebära att de offentliga utgifterna ökar, vilket leder till högre BNP-tillväxt och lägre arbetslöshet de närmaste åren. Samtidigt bedöms konsekvenserna för penningpolitiken den närmaste tiden bli små, enligt Riksbanken.
Den ökade asylinvandringen väntas leda till högre efterfrågan och sysselsättning de närmaste åren. På lång sikt är effekterna mer osäkra, resonerar Riksbanken.
“Den ökade asylinvandringen bedöms inte ge några effekter på inflationen de närmaste månaderna”, hette det vidare i den penningpolitiska rapporten.
Riksbankens bedömningar kan även jämföras med att Handelsbanken i en konjunkturrapport i förra veckan uppgav att matchningsproblemen på Sveriges arbetsmarknad kommer att fortsätta växa under de kommande åren i spåren av den ökade invandringen. Via effekterna på lönebildningen kommer inflationstrycket att öka, bedömde Handelsbanken som ansåg att slutsatserna för penningpolitiken borde vara ganska entydiga.
nullnull
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.