Swedbank plockar in Boliden i portföljen – minskar i Astra och Lindab

Boliden och Getinge plockas nu in i Swedbanks Fokusportfölj. Samtidigt petas Loomis. Dessutom minskar Swedbank i två aktier.
Swedbank plockar in Boliden i portföljen – minskar i Astra och Lindab - fokus
Bolidens VD Mikael Staffas och Getinges VD Mattias Perjos.

En handfull förändringar görs i Swedbanks Fokusportfölj. De nya tillskotten blir Boliden och Getinge, enligt en uppdatering från banken.

”Givet de långsiktigt gynnsamma trenderna och då vi ser att 2023 blir lågpunkten vad gäller resultat och verksamhetsutfall för denna cykel bedömer vi att Boliden är attraktivt värderad”, motiverar Swedbank sitt val.

Boliden har också nyligen plockats in i Swedbanks portfölj med sektorfavoriter.

Vad gäller Getinge ser Swedbank att bolaget har en stark ställning i marknaden, med höga marknadsandelar. Däremot har Getinge historiskt plågats av kvalitetsproblem, påpekar banken.

”/…/ i juni 2023 utlöstes den tredje vinstvarningen inom ett år efter nya kvalitetsproblem relaterade till brister inom affärsområdet Acute Care Therapies. Detta fick förtroendet att gå ur marknaden”, skriver Swedbank.

Med Getinges dominerande ställning inom både Cardiac Assit och Cardiopulmonary kommer bolaget däremot på lite sikt att kunna återhämta den nedgång i försäljning och vinst som kvalitsproblemen orsakat, tror banken.

För att bereda plats för Getinge och Boliden har Swedbank dumpat kontanthanteringsbolaget Loomis ur portföljen. Därtill sänks exponeringen mot Lindab och Astra Zeneca med två procentenheter. Utöver det skiftas även två procentenheters vikt från Nordea till Handelsbanken.

Fokusportföljen består normalt av 15-18 aktier och placeringshorisonten är 3-6 månader.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets