Swedbank: Sverige återgår till tillväxt under 2025

Swedbank justerar sin prognos över tillväxten i Sverige under innevarande år och 2024, vilka båda väntas uppvisa fortsatt negativa tillväxtsiffror.
Swedbank
Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Det framgår av bankens senaste Economic Outlook-rapport.

För 2023 höjs prognosen något till -0,7 procent från ett tidigare antagande på -1,1 procent. Samtidigt tros nedgången nu bli något större nästa år på -0,4 procent, jämfört med en tidigare förväntan om -0,3 procent.

Det är först 2025 som tillväxten återvänder med 1,7 procent, något lägre än en tidigare prognos på 2,1 procent.

Swedbank skriver att nedgången i Sveriges ekonomi kommer att vara djupare än i de flesta andra länder, vilket beror på att man haft ett starkare utgångsläge till följd av den snabba återhämtningen efter pandemin. Den viktiga exporten har stått sig relativt väl men väntas få det kämpigare framöver.

”Framöver räknar vi med en betydligt mer dämpad exporttillväxt mot bakgrund av svaga utsikter i Europa och USA”, skriver Swedbank.

Vad gäller inflationen och penningpolitiken spår banken att KPI närmar sig 2 procent under sommaren 2024, och faller under inflationsmålet på 2 procent under 2025. Riksbanken väntas höja räntan en gång till i november, med 0,25 procentenheter till 4,25 procent för att försäkra sig om en snabb nedgång i inflationen. Därefter tänker man vila på hanen och göra en första räntesänkning i juni 2024.

”När inflationen senare under 2024 och 2025 faller ytterligare, samtidigt som aktiviteten i svensk ekonomi är svag, kommer Riksbanken att lätta på penningpolitiken och gradvis sänka styrräntan ned till 2,5 procent i slutet av 2025”, skriver Swedbank.

När det kommer till arbetslösheten väntas denna toppa på 8,5 procent under 2024.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco