Swedbanks granskare granskas för skandalen i Danske Bank

Swedbanks vd Birgitte Bonnesen anlitar revisionsbolaget EY för en oberoende granskning efter anklagelser om storskalig penningtvätt. Samtidigt granskas EY för en närbesläktad penningtvättsskandal – den i Danske Bank.

Efter stora kursras på börsen, med anledning av misstankarna om penningtvätt, krävde Swedbanks ägare i onsdags en oberoende utredning för att bringa klarhet i frågan. Inledningsvis var Swedbanks vd Birgitte Bonnesen negativt inställd till en sådan, men igår, torsdag, föll hon till föga och meddelade att en extern utredning trots allt skulle göras. För ändamålet har banken anlitat EY.

Nu kan Affärsvärlden avslöja att EY samtidigt utreds för inblandning i en annan penningtvättshärva, den i Danske Bank.  Dessa penningtvättshärvor är dessutom tätt sammanlänkade. SVT skriver på sin sajt att minst 40 miljarder kronor har slussats mellan misstänkta konton i Swedbank och Danske Bank i Baltikum.

Swedbank anser dock inte att det är ett problem att banken valt en granskare som samtidigt granskas med anledning av en närliggande penningtvättshärva.

– EY är en av de mest erfarna revisionsfirmorna både i Sverige och internationellt. Det är på grundval av detta vi har valt EY. Det finns också bara ett fåtal revisionsbyråer som har den erfarenhet och kapacitet som krävs, säger Gabriel Francke Rodau, kommunikationschef på Swedbank.

Noterbart är också att en av Swedbanks toppchefer tidigare var Sverige-chef för EY.

För att läsa hela artikeln klicka här.

Den som inte är prenumerant kan läsa genom att pröva Affärsvärlden digital för en krona.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.