Swedbanks nya sektorfavoriter

Mitt i turbulensen på aktiemarknaden gör Swedbank flera ändringar i sina sektorfavoriter.

Inom sektorn Konsument ersätts köksbolaget Nobia med ljudboksbolaget Storytel, som har rekommendationen köp med riktkurs 185 kronor.

Swedbank ser Storytels affärsmodell som attraktiv, där intäkterna baseras på månadsabonnemang. Bolaget siktar på snabb internationell tillväxt och målen bedöms som trovärdiga och nåbara samtidigt som affärsmodellen ses kunna fungera även utanför Norden. Den långsiktiga potentialen är stor, menar banken och aktien ser attraktivt värderad ut.

Inom sektorn Basindustri inkluderas pappersbolaget Ahlstrom-Munksjö.

Flertalet trender väntas gynna bolaget och Swedbank ser en stabil tillväxt i efterfrågan för de olika produktsegmenten. De fördelaktiga trenderna på längre sikt ger tillsammans en addresserbar marknadstillväxt på cirka 4 procent per år i genomsnitt. Med mål om att öka rörelsemarginalen från 10,7 procent till 14 procent (EBITDA) ser Swedbank både en attraktiv tillväxt- och värdestory från 2021.

I sektorn Verkstad ersätts Alfa Laval och ABB med Assa Abloy och Epiroc.

Vad gäller låsbolaget Assa Abloy ser Swedbank ingen strukturell förändring i efterfrågan. Istället spås en återgång till 2019 års nivåer 2021. Banken ser också en ser också en grundläggande strukturell tillväxt för elektroniska lås, som nu står för cirka 30 procent av försäljningen. Även fortsatta förvärv väntas borga för en stabilitet i tillväxten. Swedbank  ser fortsatt potential till god årlig tillväxt och aktien som aktien som attraktivt värderad och köpvärd.

Swedbank tror att verkstadsbolaget Epiroc kommer gynnas av att kopparsegmentet väntas ha en god utveckling kommande år, drivet av en global övergång till elbilar och en underinvestering i koppargruvor. Dessutom är bolaget väl positionerat för att dra nytta av teknologiska trender inom gruvnäringen. På medellång sikt bedöms efterfrågan som hälsosam. Den nuvarande dämpade efterfrågan på utrustning bör till viss del kunna kompenseras av ökad serviceförsäljning. Givet Swedbanks syn på efterfrågan och teknologitrender, stark balansräkning och de höga marginaler, ses Epiroc som attraktivt värderat.

Intrum exkluderas från sektorn Bank/Finans.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här