Swedencare förvärvar två bolag – ska ta in 300 miljoner kronor i riktad nyemission

Djurhälsobolaget Swedencare presenterade på torsdagskvällen två nya förvärv. Som en del i att finansiera förvärvet ska en riktad nyemission om cirka 300 miljoner kronor genomföras.
Swedencare förvärvar två bolag – ska ta in 300 miljoner kronor i riktad nyemission - Swedencare
Swedencare säljer kosttillskott för husdjur. Huvudprodukten heter ProDen PlaqueOff och används för att förebygga tandsten och dålig andedräkt hos hundar och katter.
Det första förvärvet gäller brittiska Nutravet som köps för 375 miljoner kronor med en kontantbetalning på 281 miljoner och resterande andel med aktier. Genom förvärvet får Swedencare en ”bred och unik” portfölj av kosttillskott inom premiumsegmentet för hund, katt och häst vilka säljs exklusivt genom tusentals brittiska och europeiska veterinärkliniker och djursjukhus.

Nutravet har under tolvmånadersperioden fram till juni omsatt cirka 60,9 miljoner kronor med ett ebitda-resultat på 31,3 miljoner.

Swedencare förvärvar också amerikanska Animal Pharmaceuticals för 131 miljoner kronor med en eventuellt tilläggsköpeskilling på maximalt 87 miljoner. Även här är betalning en mix av kontanter och egna aktier genom en riktad nyemission. Genom förvärvet får Swedencare en bred portfölj av kosttillskott och dermatologiska produkter inom premiumsegmentet för hund och katt vilka säljs genom cirka 8 500 veterinärkliniker i USA.

Under senaste tolvmånadersperioden omsatte Animal Pharmaceuticals 55,6 miljoner kronor med ett ebitda-resultat på 19,1 miljoner.

Inkluderat för de båda förvärven är pro forma-omsättningen för Swedencare-koncernen under senaste tolvmånadersperioden fram till juni cirka 332 miljoner kronor med ett ebitda-resultat på 104 miljoner.

Teckningskursen i den riktade nyemissionen ska sättas genom ett accelererat bookbuilding-förfarande och väntas kommuniceras innan handeln drar igång idag fredag. Pareto har anlitats för att sköta transaktionen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets